Po drugi put nije izglasan rebalans proračuna Grada Orahovice, Rister: Vijećnici očito ne žele razvoj grada

U višenamjenskoj dvorani u Orahovici održana je osma redovna sjednica Gradskog vijeća Orahovice na kojoj je nazočilo svih 13 vijećnika te gradonačelnik Saša Rister.

Nakon aktualnog sata tijekom kojeg se raspravljalo o gradskim projektima, od obnove dječjeg vrtića do izgradnje tržnice, sjednica je nastavljena predstavljanjem izvješća o radu i poslovanju svih gradskih tvrtki, Dječjeg Vrtića, Vatrogasne zajednice grada Orahovice, Crvenog križa i Turističke zajednice grada.

Uslijedila je potom točka donošenja Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2023. godinu s pripadajućim programima, koji je bez pitanja vijećnika i rasprave većinom glasova i usvojen.

Glavna točka sjednice bio je Prijedlog 1. Izmjena i dopuna proračuna Grada Orahovice za 2024. godinu, odnosno donošenje rebalansa gradskog proračuna koji većinom vijećničkih glasova nisu potvrđene, a što donosi velike probleme radu Grada i provedbi projekata.

– Devedeset posto ovog rebalansa predstavljeno je i na prošloj izvanrednoj sjednici kada smo raspravljali o zaduživanju Grada za završetak projekata izgradnje Gradske tržnice i uređenja Turističko-rekreacijskog centra ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad”. Tada to nije prošlo, a na ovoj sjednici dali smo ponovno prijedlog rebalansa i evo opet nije prošlo. Ono što je jako zanimljivo, prilikom donošenja izvršenja proračuna za 2023. godini niti jedan gradski vijećnik nije postavio niti jedno pitanje i kompletno izvršenje proračuna za prošlu godinu je prošlo većinom glasova. Nitko nije primijetio  ni da je proračun za prošlu godinu realiziran s nešto više od 91 posto, što je odličan rezultat koji je na Vijeću prošao bez komentara. A onda, kod rebalansa, dogodila se ponovno jedna čudna situacija. Imali smo samo dva kratka pitanja, točnije  konstataciju vijećnika SDP-a Radoja Medenice kako klub SDP-a neće podržati rebalans te jedno pitanje vijećnika Darka Žužaka (Nezavisna lista Zajedno) i potom je nastala šutnja. Većina vijećnika potom se tijekom glasovanja izjasnila protiv rebalansa, a da nisu dali niti jedan prijedlog, nisu imali niti jedno pitanje, nego su samo bili protiv. Sve je to pomalo neobično i ono što jedino mogu reći da se ovdje ustvari se radi o nekakvoj njihovoj osveti prema meni kao gradonačelniku, valjda zato što se danas u Gradu radi bolje i efikasnije nego u njihovo vrijeme, kada su oni bili na vlasti – kaže gradonačelnik Saša Rister te naglašava kako sada nastaje veliki problem za rad Grada po pitanju započetih projekata.

– Naši sugrađani moraju znati da su nama kao Gradu sada vezane ruke. Veliki broj projekata je i dalje na čekanju jer nema rebalansa i nema predviđenih sredstava da se oni završe. Pitam se zašto gradski vijećnici ne žele energetsku obnovu zgrade Gradske uprave za koju smo dobili sufinanciranje od 600 tisuća eura bespovratnih sredstava, zašto neće novo igralište s umjetnom travom za koje smo dobili sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta, zašto ne žele da dovršimo uređenje Gradske knjižnice, zašto ne žele da izgradimo cestu do crkve svetog Lovre i autobusno stajalište u Donjoj Pištani… Otvorili smo javnu nabavu za proširenje deponije TUK i to ne žele.
Vijećnik SDP-a Medenica je rekao da ne želi podržati rebalans jer u njemu nema izgradnje kružnog toka u Doljanima, a ta izgradnja uopće nije investicija Grada Orahovice nego Hrvatskih cesta. Mi smo kao Grad odradili sve prethodne radnje koje smo bili dužni napraviti. Dakle, većina vijećnika nije željela niti saslušati što im se govori, ništa niti pitati nego su samo donijeli odluku da neće podržati rebalans i time su potvrdili kako ne žele razvoj našega grada – kaže Rister.

Na pitanje što i kako dalje, kakav je plan, vidi li se ipak svjetlo na kraju tunela, Rister je kazao:

– Nadam se kako nećemo morati odustati od svih projekata za koje smo dobili bespovratna sredstva jer nam zbog ovakve odluke gradskih vijećnika prijeti opasnost da ih ne uspijemo realizirati u zadanom roku. Nadam se da će naši sugrađani dobro razmisliti kome će dati svoj glas na lokalnim izborima, onima koji rade za dobrobit svih ili onima koji nažalost gledaju svoje interese. Unatoč svemu ovome ja ipak vjerujem da će se sve to malo stišati, da će se usijane glave pomiriti s nekim stvarima i da ćemo naći rješenje. Imamo sada rok od tri mjeseca za sazvati novu sjednicu s prijedlogom rebalansa pa ćemo vidjeti, a do tada ćemo raditi sve što je trenutno moguće – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

Gradsko vijece srpanj 2024. 7 Custom

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content