Pijete toplu ili ledenu kavu? Evo koja je zdravija za vas

Kako se toplinski valovi šire Hrvatskom, mnogi od nas odbacuju vruću kavu radi ledene kave ili hladnog napitka. No, dok vam ohlađena verzija može pomoći da se rashladite, mogla bi promijeniti utjecaj pića na vaše zdravlje.

Prema dr. Majidu Basitu, kardiologu u bolnici Memorial Hermann Sugar Land u Teksasu, vruća šalica kave mogla bi imati više hranjivih tvari u borbi protiv bolesti od ledene kave, piše Daily Mail, a prenosi Večernji list.

Osim toga, pokazalo se da jaka aroma tople šalice poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj umora. Međutim, hladna kava ipak može imati neke prednosti, uključujući manje kiselost i čak pomaže u regulaciji šećera u krvi.

.Pokazalo se da vruća kava ima veće količine antioksidansa, što bi moglo imati zdravstvene prednosti – rekao je dr. Basit.

Antioksidansi su molekule koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu. Dokazano je da previše oksidativnog stresa oštećuje stanice i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti, zatajenja bubrega, pa čak i nekih oblika raka.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primjer, otkrila je da topla kava ima više razine antioksidansa u usporedbi s ledenom kavom. To je zato što se kuhanjem kave u vrućoj vodi iz zrna izvlači više hranjivih tvari nego u hladnoj vodi.

Druge namirnice bogate antioksidansima uključuju bobičasto voće, zeleni čaj, tamnu čokoladu, grah i artičoke, među ostalima. Neka istraživanja također sugeriraju da vam topla kava može dati i veći poticaj energije. Studija iz 2020. koju je provelo Američko kemijsko društvo, na primjer, otkrila je da vruće metode kuhanja dovode do malo viših razina kofeina nego kod ledene kave.

Čak i dašak vruće kave može učiniti da se osjećate opuštenije, jer vruća kava ima jaču aromu od ledenih pića. Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry, u kojoj su korišteni glodavci, sugerira da jedan dašak vruće kave smanjuje umor i razinu stresa. I istraživanje iz 2021. pokazalo je da su ljudi koji su udisali arome kave prije stomatoloških zahvata bili manje zabrinuti i opušteniji od onih koji nisu.

-Budući da iz vruće kave izlazi više para, moguće je da se ovaj učinak može pojačati s vrućom kavom u odnosu na hladnu – rekao je dr. Basit.

Studija iz 2009. pokazala je da je vjerojatnije da će sudionici koji su nekoliko minuta držali šalicu kave druge vidjeti kao velikodušne, brižne i tople od onih koji su zamoljeni da drže ledenu kavu.

Međutim, ledena kava može imati svoje prednosti. Na primjer, hladna kava obično je manje kisela od tople kave jer toplina povećava sadržaj kiseline. Pića koja su kiselija mogu poremetiti zdrave bakterije u crijevima, što dovodi do probavnih smetnji. Endokrinologinja dr. Eva Cwynar je rekla: ‘Kisela kava remeti vašu prirodnu crijevnu floru, zbog čega se zapravo osjećate tromo’.

Također se pokazalo da hladna kava sadrži više razine magnezija i antioksidansa koji se nazivaju klorogenske kiseline. Oni mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i nižem krvnom tlaku, što smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Međutim, dr. Barit je upozorio da su istraživanja ograničena i da se još mnogo ne zna koja je temperatura kave bolja. ‘Potrebno je provesti više istraživanja’, rekao je.

(vecernj.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content