PETNAESTI U VPŽ Početak gradnje novog vrtića u Mikleušu za 32 mališana

Danas (ponedjeljak) su u Mikleušu svečano otvoreni radovi na izgradnji dječjeg vrtića u koji će se smjestiti 32 djece. Izgradnju dječjeg vrtića sufinancira Europska unija temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Mehanizma za oporavak i otpornost (363.619,34 eura), te ostalom dijelom Virovitičko-podravska županija i Općina Mikleuš, dok će radove vrijedne 899.619,34 eura izvesti Građevni obrt ”Bilić” iz Slatine. Rok za završetak radova je prosinac 2025. godine.

Sve nazočne pozdravio je domaćin, načelnik općine Mikleuš Robert Grabar, koji je istaknuo potrebu za novim dječjim vrtićem.

IMG_3996

– Trenutno u općini imamo Područni ured Dječjeg vrtića Suncokret kapaciteta jedne dječje skupine što ne zadovoljava više naše potrebe, stoga smo se odlučili za izgradnju novog dječjeg vrtića što će zadovoljiti potrebe sve djece i pomoći mladim obiteljima da kvalitetnije nastave živjeti u našoj općini – rekao je načelnik Grabar te zahvalio svima koji su pridonijeli ovom projektu: projektantu koji je izradio projekt, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine Mikleuš, općinskim vijećnicima koji su podržali ovaj projekt, VIDRA-i na savjetodavnoj pomoći, Virovitičko-podravskoj županiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Mikleušu pozdravio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG_4007

– Možda mi u županiji imamo vrijednosno puno veće projekte, ali nema većih projekata nego kad ulažemo u djecu, mlade, u budućnost svake naše općine, svakoga grada, a time i cijele naše županije. Drago mi je da i općina Mikleuš kreće u izgradnju vrtića, još jednoga u nizu odgojno-obrazovnih projekata u općini, te još jednog u nizu vrtića na području naše županije. Ovo je samo jedan od 15-ak vrtića koji su u zadnjih nekoliko godina ili izgrađeni, ili u fazi izgradnje, i sigurno da ovakvi projekti imaju značaj za razvoj i prosperitet svake naše općine, svakog manjeg mjesta. Vjerujem da imaju veliki značaj i poticaj roditeljima da šire svoju obitelj i ostaju u ruralnim krajevima. Kažu, ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od dječjeg vrtića – rekao je župan Andrović.

U ime ministra Radovana Fuchsa obratila se i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

IMG_4021

– Zaista mi čini neizmjernu čast što sam danas ovdje s vama kao dio vas koja je sudjelovala u svemu onome što se na području Virovitičko-podravske županije stvaralo, ali isto tako kao dio onoga što će se u budućnosti stvarati. Ono što Vlada Republike Hrvatske putem resornog ministarstva u budućem periodu želi, to je da do 2027., 2028. godine osigura za svako dijete mjesto u dječjem vrtiću kako bi obuhvat na području Republike Hrvatske dosegao 97 posto – istaknula je V. Šerepac.

Završne riječi okupljenima na ovom događaju uputila je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

IMG_4024

– Došli smo do točke da sve jedinice u našoj županiji imaju dograđene, izgrađene ili adaptirane dječje vrtiće, čime se svakako u Hrvatskoj možemo ponositi. S radošću očekujemo 18 mjeseci izgradnje i za godinu i pol dana da se vidimo na ovom mjestu gdje će niknuti vrtić i dati mjesta za dvije nove odgojne skupine. To je dokaz da Virovitičko-podravska županija i Vlada RH vode brigu o svim kategorijama stanovništva, osobito najmlađima imajući u vidu da su odgoj i obrazovanje izuzetno važni, osobito od najranije dobi – zaključila je V. Bedeković.

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića u Mikelušu blagoslovio je novobukovački župnik vlč. Ivan Štivičić, a potom su mikleuški vrtićarci izveli su prigodnu pjesmu.

IMG_4032

Kamen temeljac, u koji je ugrađena vremenska kapsula s imenima onih koji su je položili te podacima o samom projektu, zajednički su postavili Vesna Bedeković, Vesna Šerepac, Igor Andrović i Robert Grabar. Prije postavljanja temeljnog kamena, djeca iz Područnog odjela Mikleuš Dječjeg vrtića Suncokret su u temelje ubacili svoje napisana poruke i crteže.

Svečanosti su nazočili i načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici javnih ustanova, predstavnici izvođača radova, nadzora radova, mještani Mikleuša…

Va25n5XPqrISiVH4

(icv.hr, adf, žđl; Foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content