Općina Špišić Bukovica je lider u turističkom razvoju i ulaganjima za 2022. godinu

U svijetu turizma, gdje se svaka destinacija natječe za pažnju posjetitelja, općina Špišić Bukovica ističe se kao izuzetan primjer predanosti razvoju turističke ponude. U 2022. godini, ova mala općina postala je sinonim za ulaganje u turizam, nadmašivši brojne veće gradove po izdvajanju sredstava po stanovniku, proračunskom udjelu i apsolutnom rastu u usporedbi s prethodnom godinom. 

U 2022. godini, općina Špišić Bukovica istaknula se kao vodeća po ulaganju u turizam prema tri ključna kriterija: po stanovniku, udjelu iz proračuna te apsolutnom trendu rasta u odnosu na 2021. godinu. Špišić Bukovica izdvojila je nešto više od 2,3 tisuće kuna po stanovniku za turizam, što je najviše u Hrvatskoj. Slijede je općine Vrhovine s blizu 2,1 tisuću kuna, Zadvarje s 1,7 tisuća kuna, Nijemci s 1,6 tisuća kuna, Gornji Mihaljevec s 1,5 tisuća kuna, Malinska-Dubašnica i Pitomača s blizu 1,4 tisuće kuna te Levanjska Varoš, Goričan i Mrkopalj s između 800 i 900 kuna po stanovniku.

Špišić Bukovica je također izdvojila najveći postotak svog proračuna za turizam, čak 38%, čime je nadmašila općine Gornji Mihaljevec (26%), Goričan (23%), Nijemci (21%), Pitomača (19%), Radoboj (blizu 17%), Bilje (16%), Vrhovine (14,5%), Donji Vidovec (blizu 12%) i Levanjska Varoš (12%).

U odnosu na 2021. godinu, sredstva za turizam u Špišić Bukovici povećana su za 7,6 milijuna kuna, što je također najviše u zemlji. Slijede je općine Goričan s 2 milijuna kuna, Nijemci s blizu 1,2 milijuna kuna, Cestica s milijun kuna, Čepin s blizu milijun kuna te Lipovljani s nešto više od 900 tisuća kuna. Značajna povećanja sredstava zabilježile su i općine Preko, Brodski Stupnik, Radoboj i Dobrinj.

Podaci eVisitora za svibanj 2022. godine pokazuju da su ukupna noćenja turista u kontinentalnim županijama porasla za više od 14% na godišnjoj razini, dok je u prvih pet mjeseci zabilježen rast od nešto više od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ove brojke ukazuju na sve veću atraktivnost kontinentalnog turizma, potaknutu značajnim ulaganjima lokalnih zajednica. Općina Špišić Bukovica svojim ulaganjima pridonosi ne samo lokalnom gospodarskom razvoju, već i jačanju turističke ponude, čime privlači sve veći broj posjetitelja u kontinentalne dijelove Hrvatske.

(icv.hr, žđl, nacelnik.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content