Održana konferencija za medije u Virovitici: SDP-ove inicijative za Slavoniju i Baranju

U Virovitici je održana konferencija za medije na kojoj su Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora i SDP-a, te Mate Vukušić, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Virovitičko-podravske županije, predstavili inicijative saborskih zastupnika SDP-a za Slavoniju i Baranju od početka rada 11. saziva Hrvatskog sabora.

– U ova dva mjeseca kolega Vukušić bio je dosta aktivan i aktualizirao je baš probleme koji se tiču Slavonije i Baranje – rekla je u uvodu Sabina Glasovac. Predstavila je dva važna prijedloga zakona koja su saborski zastupnici SDP-a uputili u saborsku proceduru. Prvi se tiče umirovljenika i načina na koji se mogu povećati mirovine.

– Umirovljenici se suočavaju s rapidnim porastom života u siromaštvu. Inflacija, koja je u proteklih nekoliko godina kumulativno rasla 26 posto, dodatno je narušila standard. Mirovine se usklađuju dva puta godišnje po formuli koja ih ne dovodi u bolji položaj. Trenutno se usklađuju na način da se uzimaju dva faktora: porast prosječnih plaća i porast cijena u omjeru 70:30. Ta se formula pokazala lošom jer životni standard umirovljenika uslijed inflacije pada. Naš je prijedlog da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu s povoljnijim faktorom za umirovljenike. Danas je to inflacija, sutra će biti porast plaća – objasnila je Glasovac.

Drugi prijedlog zakona odnosi se na mikro poduzetnike i male obrtnike, predlažući povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 40 tisuća eura na 60 tisuća.

– Uslijed inflacije u proteklih nekoliko godina, cijene usluga i troškovi poslovanja rasli su i do 100 posto. Povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a omogućilo bi učinkovitije poslovanje, smanjenje tokova, nova radna mjesta i bolje plaće – objasnila je Glasovac.

Mate Vukušić je skrenuo pozornost na nekoliko projekata bitnih za Virovitičko-podravsku županiju, naglasivši kako se vladajući često hvale kako je to županija s najvećim povlačenjem novca iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

– To je točno, ali se tim novcem ne upravlja u maniri dobrog gospodara. Projekt Centra za istraživanje i razvoj mljekarstva, vrijedan 5,5 milijuna eura, stao je na tvornici koja je zapuštena već treću godinu i bez naznake da će se tu proizvesti i jedan kilogram sira. Slična situacija je i s projektom Jezero Hercegovac Ružica u Orahovici, vrijednim 10,5 milijuna eura. Trebao je biti realiziran 31. prosinca 2023., ali nije i pitanje je što će se desiti s EU novcem, jer Europska unija ne priznaje traljavost i šlampavost – kazao je Vukušić.

Za projekt je iz fondova EU namijenjeno 84,13% novca, a grad sudjeluje s 15,87%. Obzirom da je izvođač radova odustao iako je osigurano 2,7 milijuna eura od ministarstva regionalnog razvoja, novac se treba potrošiti do 01.10. ove godine, što je i teorijski nemoguće.

Vukušić je u Saboru ukazao i na problem poljoprivrednika s područja Sopja, Donjeg Miholjca, Županje, Slatine i Gradine koji su još 2019. predali silažu tvrtki Sedlić d.o.o., a novac za to, oko 25 milijuna kuna, nisu dobili.

– U svakoj državi gdje pravosuđe funkcionira normalno to bi bilo lako rješivo, ali kod nas nije – zaključio je Vukušić.

Istaknuo je još jedan slučaj koji bi mogao imati velike negativne posljedice po proračun Hrvatskih šuma, a samim tim i po proračun RH. Radi se o štetama u Spačvanskom „bazenu“, gdje je nevrijeme u srpnju prošle godine prouzročilo katastrofalno razaranje šuma, pogotovo hrasta lužnjaka. Prema dostupnim informacijama, sanacija se radi prilično sporo te će štete na drvnom materijalu biti enormne. Samo u Vinkovačkim šumama oštećeno je oko 2,7 milijuna m³, a sanacijom je izvađeno tek 990 tisuća m³. Postavlja se pitanje što čeka ministarstvo poljoprivrede i DORH te tko će snositi troškove štete koja je već nastala, a koja će biti i još veća do završetka sanacije stradalih površina.

Na kraju, Vukušić se dotaknuo i novog slučaja afričke svinjske kuge u području Županje te naglasio da će javnost sa zanimanjem pratiti što će poduzeti novi ministar poljoprivrede.

– Ono što bi bilo normalno je da ne ponovi masovnu eutanaziju svinja koja je prošle godine u crno zavila brojne farme u Slavoniji, a jedini koji je od nje imao koristi je bio ministar Glić-Radman – zaključio je Vukušić.

(icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content