Obitelj Ninčević iz Čačinaca ima najljepšu okućnicu na području Turističke zajednice područja Vrata Papuka

Turistička zajednica područja Vrata Papuka raspisala je i ove godine izbor za najljepšu okućnicu na području općina Čačinci i Voćin u cilju motiviranja mještana na uređivanje svojih dvorišta, a čiji cilj je bio povećanje kvalitete životnog prostora te očuvanje i zaštita okoliša.

Ocjenjivanje okućnice obuhvaćalo je cvijetnost i hortikulturu uređenja, odnosno cjelogodišnje održavanje, raznovrsnost bilja i originalnost uređenja, zatim opći dojam točnije uređenost fasade i okoliša te utjecaj na ulicu.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo obišlo je prijavljene obitelji i njihove okućnice te donijelo odluku o najboljima. Prema odluci stručnog žirija prvo mjesto i nagradu u vrijednosti od 150 eura osvojila je obitelj Ninčević iz Čačinaca, drugo mjesto i nagradu u vrijednosti 100 eura osvojila je obitelj Dorić iz Voćina, a treće u vrijednosti 50 eura obitelj Mroz iz Čačinaca.

-Kod obitelji Ninčević povjerenstvo je zateklo živu ogradu, vinovu lozu, kamenjar, palmu, sadnice jagoda, ruže stablašice i ukrašene balkone sa sezonskim cvijećem. U dvorištu obitelji Dorić dočekala ih je prava zelena oaza raznih biljaka te također drvena čaplja, bazen i atraktivan ribnjak. U neposrednoj blizini okućnice također se nalazi impresivan voćnjak s raznim sortama voća i povrća. Brojne vrste starih sorta cvijeća, sezonsko cvijeće koje krasi prozore, lukovi od ruža i dječja igrala krase okućnicu obitelji Mroz. Svaka prijavljena okućnica je bila posebna na svoj način, presudila je raznovrsnost bilja i originalnost uređenja kod ovogodišnjih pobjednika. Sve stanovnike koje ove godine nismo uspjeli motivirati na uređenje okućnice nadamo se da ćemo uspjeti već sljedeće godine – poručili su iz TZP Vrata Papuka.

Obitelj Ninčević, točnije vrijedna Marija, kaže kako se dugo dvoumila hoće li se prijaviti za ovaj natječaj, budući da cvijeće obožava i uređenje dvorišta joj je odmor za dušu.

-Budući da imamo OPG i trenutno 15 krmača, jako je puno posla. Suprug radi, a ja se brinem oko svinja i onda mi baš dobro dođe malo se opustiti i uživati u sadnji cvijeća i brizi oko dvorišta. Važno mi je da je meni i obitelji to lijepo, a često prijatelji i rodbina također pohvaljuju i ništa mi drugo ne treba. Naravno da godi kada sam čula da smo pobijedili, znači da sve to to što radim i vrijedi kad te struka prepozna – kaže Marija.

Marija u svom dvorištu ima četiri vrste palme, dvije vrste hortenzija, ruže petunije i mnoštvo drugog cvijeća i ukrasnog drveća.

-Imamo i japanski javor, nekoliko vrsta ukrasne crnogorice, znate treba tu dosta brige. Jako puno vremena posvetim svojim biljkama, potrebno je sve održavati, zalijevati i samo molim Boga da ne bude nekog nevremena, da mi sve ostane. Pomažu mi i suprug i sinovi, kada mene nema oni zaliju cvijeće i pokose travu jer sada kada je sve sređeno i lijepo, ne smijemo dopustiti da bilo što strada – ističe Marija.

U dvorištu obitelji Ninčević vidi se da se uzgoj cvijeća i uljepšavanje radi s velikom ljubavlju i punom dušom.

-Teško je to opisati riječima koliko to meni znači. Evo novčanu nagradu koju sam dobila na ovom natječaju utrošila sam na nove vrste cvijeća, toliko to volim i uvijek želim još više uljepšati, nešto novo imati. Stalno proučavam kako se što održava, što moram napraviti da cvijeće bude još ljepše i trajnije jer ne želim ništa prepustiti slučaju. Od srca hvala Turističkoj zajednici područja Vrata Papuka i ocjenjivačkoj komisiji na prigodi i konačno na nagradi, to mi je motiv da još bolje nastavim i dalje – zaključila je Marija Ninčević.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content