Nastavljena suradnja Udruge žena Grada Đurđevca i Hrvatske ruže Ljubljana: Ljubljančanke sudjelovale na Picokijadi

Pet pripadnica hrvatske nacionalne manjine, te žena s manje mogućnosti iz Slovenije, Zavod Burja iz Rimskih Toplica, u sklopu mobilnosti obrazovanja odraslih, programa Erasmus+ doveo je ponovo u Đurđevac.

Bio je to njihov treći posjet članicama Udruge žena grada Đurđevca, koje su u Zavodu Burja prepoznali kao čuvarice tradicijske baštine, a Grad Đurđevac kao promicatelja kulturne i zelene baštine ovoga kraja. Međutim, ovoj treći posjet je bio ciljano vezan uz njihov nastup u programu Picokijade.

-Još se ne stišavaju pozitivni dojmovi i njihovo oduševljenje zbog aktivnog sudjelovanja u programu ovogodišnje Picokijade. Za ovaj treći organizirani dolazak u Đurđevac, naše su se Ljubljančanke, u organizaciji Zavoda Burja, posebno pripremile. Odjevene u slovensku narodnu nošnju bile su posebno zapažene na Izložbi kolača i u povorci aranžiranih kola Podravina od leta do leta. Na izložbi kolača izvrsno su se predstavile s poticom, tradicijskim slovenskim kolačem s orasima i drugim kolačima na zadanu temu, a nagradu su dobile za najbolju prezentaciju tradicijske nošnje. Organizator aranžirane povorke na Picokijadi Neven Karlovčan ih je počastio vožnjom u kočiji, što ih je posebno oduševilo – rekla je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca i dodala da je prijateljstvo učvršćeno, te da je dogovoren nastavak suradnje i unapređenje budućih odnosa.

-Zainteresirani smo za suradnju na dugoročnim projektima u okviru različitih europskih programa – rekao je Damir Hauptman – voditelj projekata u Zavodu Burja iz Slovenije koji ima akreditaciju Erasmus do 2027. godine i naglasio da se time stvara međunarodni most između umjetnosti i društva i potiče aktivno uključivanje odraslih u kulturni život svojih i tuđih zajednica.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content