Nakon što je proglašena prirodna nepogoda zbog tuče u općini Voćin, Povjerenstvo procijenilo da je šteta nedovoljna za daljnje postupanje

Župan Virovitičko-podravske županije proglasio je prirodnu nepogodu zbog tuče za područje općine Voćin, koja je 1. srpnja 2024. godine prouzročila materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, dugotrajnim nasadima, plastenicima te objektima i infrastrukturi u naseljima Hum, Hum Varoš, Gornje Kusonje, Novo Kusonje, Donje Kusonje i Mačkovac.

Nakon obilaska terena i razgovora s oštećenim poljoprivrednicima, Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda održalo je sjednicu 25. srpnja pod predsjedanjem Đore Đorđevića. Povjerenstvo je jednoglasno zaključilo da nema dovoljno elemenata za daljnje postupanje, jer utvrđena šteta ne zadovoljava zakonske kriterije za prirodne nepogode.

Tijekom obilaska, Povjerenstvo je utvrdilo da ukupna izravna šteta nije veća od 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu, niti je prirod umanjen najmanje 30 posto prethodnog trogodišnjeg prosjeka.

– Prijavljeno je 12 slučajeva, ali samo neki su imali manje štete na kukuruzu, patlidžanima, lijeski i grožđu. Za korisnike u eko proizvodnji, stručne službe mogu izdati potvrde o umanjenom prihodu na zahtjev prijavitelja – rekli su predsjednik Povjerenstva Đora Đorđević i viša stručna suradnica za poslove lokalne samouprave Sanja Jozić.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content