Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, župan Igor Andrović podsjetio je što se sve radi i što će se sve raditi i graditi na području Virovitičko-podravske županije

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, virovitičko-podravski župan Igor Andrović podsjetio je što se je sve radilo na području Virovitičko-podravske županije od posljednje sjednice Savjeta. Inače, do sada je u sklopu ovog Razvojnog sporazuma na područje Virovitičko-podravske županije usmjereno 312 milijuna eura vrijednih projekata koji su promijenili sliku ovog područja. Na područje cijele Slavonije, Baranje i Srijema, uloženo je gotovo tri milijarde eura.

– Trenutno u provedbi je projekt Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna koji se financira iz Razvojnog sporazuma. Općina Suhopolje, kao partner na projektu, sudjeluje u izgradnji pristupne ceste do centra za posjetitelje. Rok za završetak ovog projekta je prosinac 2024. godine. Provodi se i projekt Turističko-rekreacijski centar “Jezero Orahovica-Hercegovac – Ružica grad” financiran iz Razvojnog sporazuma. Tu je i Razvoj širokopojasnog interneta na području općina – Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci. U tijeku je priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje nove energetski učinkovite zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Izrađen je idejni projekt te je u pripremi prijava na Poziv za Ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola. U provedbi su projekti u okviru Poziva Centralno financiranje specijalizacija (3 projekta za 5 specijalizacija) za Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije te Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Istodobno su u provedbi projekti u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine VPŽ. Gradi se Centar za starije osobe u Voćinu– izvijestio je virovitičko-podravski župan.

Od prošle sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, prijavljeno je 56 projekata ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura.

– Izdvojio bih veliku zainteresiranost naših jedinica lokalne samouprave za nacionalne Pozive koji imaju za cilj poboljšanje lokalne komunalne infrastrukture i razvoj koncepta pametnih općina i gradova, digitalizacije prostornih planova putem elektroničkog sustava e-planovi te poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima i ulaganje u sportsku infrastrukturu– dodaje je Andrović.

Značajne stvari spremaju se u obrazovanju, te novi turistički projekti.

– U tijeku je priprema projekata u sklopu Poziva Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole gdje se s područja Virovitičko-podravske županije priprema 10 prijava. Grad Virovitica prijavio je izgradnju III. Osnovne škole u Virovitici. U sklopu Poziva Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti – s područja Virovitičko-podravske županije, odobrena su dva projekta koji su u fazi provedbe (projekt Grada Slatine – izgradnja hostela sa sportsko rekreacijskom dvoranom – 5.000.000 eura, te Projekt Parka prirode Papuk, “Vrata Papuka” – 3.300.000 eura- dodaje.

Virovitičko-podravska županija je lider navodnjavanja u RH. U funkciji su četiri sustava, planirano ih je još osam.

– U funkciji su četiri sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju ukupno 2.760 ha poljoprivredne površine, a u pripremi je još 8 sustava navodnjavanja za ukupno 7.909 ha poljoprivredne površine. Većina se nalazi u postupku predinvesticijske studije, a za sustav navodnjavanja Lukač I. faza izdana je građevinska dozvola, te ishođena lokacijska dozvola za Đolta II. faza, za koju se izrađuje glavni projekt- dodaje Andrović.

Značajni projekti će se graditi kroz ITU mehanizam.

– U financijskoj perspektivi 2021.-2027. Virovitičko-podravska županija je po prvi uključena u implementaciju ITU mehanizma – Gradu Virovitici koji s općinama Lukač i Suhopolje čini Urbano područje Virovitica. Kroz ITU mehanizam urbanom području Virovitica dodijeljeno je 18.000.000 eura bespovratnih sredstava za realizaciju strateških projekata od kojih valja izdvojiti projekte izgradnje Glazbene škole s koncertnom dvoranom i ljetnom pozornicom (5.300.000 eura), Gradskih bazena (8.700.000 eura) i Sportskog centra Vegeška (4.200.000 eura)- ističe.

Osim toga, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ukazao je ministru poljoprivrede Josipu Dabri, na problematiku proizvođača voća i povrća s područja VPŽ, a vezano uz uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, koji se prema riječima proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije, često uvoze bez adekvatne kontrole kvalitete i sigurnost, što može dovesti do pojave proizvoda koji ne zadovoljavaju potrebne standarde. Osim toga, cijena tog stranog voća i povrća, koja je često nerealno niska, stvara nelojalnu konkurenciju, zaustavljajući pravovremeni otkup proizvoda i otežava opstojnost domaćih proizvođača.

Zbog svega toga, neki poljoprivredni proizvođači, primorani su svoje proizvode bacati ili ih ostavljati neubrane. Župan Andrović je predložio i sljedeće mjere, odnosno – pojačanje kontrole kvalitete i sigurnosti uvezenog povrća iz trećih zemalja, kako bi se osigurala zaštita domaćih proizvođača i potrošača; uvođenje dodatnih carinskih i fitosanitarnih inspekcija za uvezeno povrće; propisivanje minimalnih cijena za otkup poljoprivrednih proizvoda koje bi osigurale ekonomski opravdane prihode za domaće proizvođače; sankcioniranje trgovačkih subjekata koji se služe nepoštenom trgovačkom praksom.

(www.vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content