Na drugoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica održana predavanja “Pregled makroekonomskih kretanja” i “Kibernetička sigurnost u gospodarstvu”

HGK – Županijska komora Virovitica danas je u dvorcu Janković u Suhopolju održala 2. sjednicu Gospodarskog vijeća na čijem dnevnom redu su bile dvije teme: “Pregled makroekonomskih kretanja” o čemu je govorio glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja i “Kibernetička sigurnost u gospodarstvu” o čemu je govorio voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HGK Dražen Lučić.

Uvodnu riječ na skupu, na kojemu su uz članove Gospodarskog vijeća nazočili i predstavnici PU VPŽ te predstavnici lokalne samouprave, imali su zamjenik župana VPŽ Mario Klement, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvu i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, te u ime Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin.

Uvodnu riječ dao je predsjednik HGK VPŽ Zlatko Pleša koji je tom prigodom napomenuo da broj poduzetnika u našoj županiji raste.

– U prošloj godini evidentirano je 1330 poduzetnika u našoj županiji, dok je u RH evidentirano ukupno 156.145 poduzetnika, a od siječnja do lipnja ove godine evidentirano je novih 39 poduzetnika. Ono čime svakako ne možemo biti zadovoljni je neto osobni dohodak koji u našoj županiji iznosi 779 eura, dok je ona na nivou RH 1.028 eura. No, s obzirom da smo među tri županije koje trenutno imaju najveću ekspanziju, vjerujemo da će se uskoro i to popraviti- rekao je, a to je u svom izlaganju potvrdio i Goran Šaravanja istaknuvši da je VPŽ napravila najveći pomak u kategoriji makroekonomije i institucije.

– Evidentan je rast ekonomije u VPŽ jer, ako uzmemo u obzir razdoblje od četiri godine, od 2018. do 2021., možemo iščitati rast od 17,4 posto za VPŽ. Istovremeno je broj žitelja pao za šest posto, pa kad gledamo stopu rasta po glavi stanovnika po kupovnoj moći, ipak je došlo do određenog pomaka. U našem indexu od 20 županija i gradu Zagrebu se po tom pokazatelju (rast BDP po stanovniku) VPŽ nalazi na 3. mjestu onih županija koje su pokazale napredak. Vjerujemo da će to biti još izraženije izgradnjom brze ceste koja će povezivati Viroviticu sa drugim gradovima Hrvatske- zaključio je Goran Šaravanja.

Druga tema je bila Kibernetička sigurnost u poslovanju, koja je prema riječima predavača Dražena Lučića prilika svake kompanije da poveća svoju poslovnu otpornost.

– U digitalnom dobu, cyber napada je sve više, porast je broja incidenata, a porastao je i broj ransomware napada koji sa sobom donose i značajnije financijske posljedice. Potrebno je dugo vremena da se napad otkrije – od trenutka provale u sustav do njegove detekcije, a za smanjenje svih tih rizika potrebna su puno veća ulaganja, ali i kvalitetna izobrazba svih subjekata o kibernetičkoj sigurnosti. Tim tragom osmišljena je NIS2 direktiva koja će zahvatiti tvrtke iz svih sfera gospodarstva u Hrvatskoj čime će one biti primorane ulagati značajno veća sredstva u ICT sigurnost – rekao je, između ostalog, Dražen Lučić.

Ovaj skup su pozdravili i zahvalili na vrijednim informacijama voditeljica Krim policije u PU VPŽ Marija Štajdohar, pročelnik u VPŽ Bojan Mijok i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content