Ministar Beroš uručio diplome medicinskim herojima, među njima i Goran Šljivac, Željko Lovreković, Željko Škiljić i Marko Vlajnić iz VPŽ

Ministar zdravstva Vili Beroš uručio je 100 uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalni rad medicinskih sestara i tehničara specijalista 18 županijskih centara za hitnu medicinu, a među njima je i četvero iz Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije – Goran Šljivac, Željko Lovreković, Željko Škiljić i Marko Vlajnić. Uz njih, u Zagrebu su nazočile i Ljiljana Maljak pomoćnica za sestrinstvo u Zavodu za hitnu medicinu VPŽ, te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss.

– Specijalističko usavršavanje, čiji smo početak svečano obilježili u lipnju prošle godine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, danas zaokružujemo svečanim uručivanjem prvih Uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu u hitnoj medicini i novih odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista u djelatnosti hitne medicine. Govorimo o prvom takvom specijalističkom usavršavanju u Hrvatskoj, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje, koji ujedno oživotvoruje pokrenute reformske mjere u području ljudskih resursa u smjeru dugoročnog osnaživanja zdravstvene skrbi s pacijentom u središtu.

Iz navedenog je jasno vidljiv kontinuitet zdravstvene politike ove Vlade koja je prepoznala značaj i snagu medicinskih sestara i tehničara te je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva u iznosu 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 medicinskih sestra i tehničara u djelatnosti hitne medicine koji će pružati širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima i povećati učinkovitost postojećih timova – izjavio je ministar Beroš.

Ovim uvjerenjima o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista, 18 županijskih zavoda za hitnu medicinu, će na temelju stečenih kompetencija moći samostalno propisivati i primjenjivati lijekove tijekom određenih životno ugrožavajućih stanja. Nove ovlasti definirane su pravilnikom kojim se uređuje specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine.

(net.hr, vpz.hr, Foto: L. Weiss)

viber slika 2024 07 02 22 09 26

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content