LJETNE SUŠE D. Marenić: Potrošnja vode povećana za 20 do 25 posto, maksimalna potrošnja zabilježena u večernjim satima

Tijekom ljetnih mjeseci u mnogim mjestima u Hrvatskoj stanovnici se suočavaju s povećanjem potrošnje vode koje često dovodi do izazova u upravljanju vodnim resursima. Visoke temperature, suhi uvjeti i rastući broj korisnika stvaraju pritisak na vodne sustave, istovremeno povećavajući potrebu za vodom za različite namjene.

Ljeti prirodni uvjeti kao što su visoke temperature i suše doprinose većem isparavanju iz tla i vodenih tijela, čime se smanjuju dostupni resursi i povećava potreba za dodatnim zalijevanjem.

Direktor tvrtke Virkom Damir Marenić ističe kako se u ljetnom periodu potrošnja vode poveća za 20 do 25 posto u odnosu na zimske mjesece.

– Dugim nizom godina mudrim upravljanjem u Virkomu, osigurali smo kapacitete za puno veće potrebe i moramo uvijek imati i nekakve rezerve. Kada govorimo o kapacitetima, mi vodoopskrbu temeljimo na četiri elementa: moramo vodu zahvatiti, preraditi, gledati i kontrolirati je li ona zdravstveno ispravna, te ju kroz naše cjevovode dopremiti do krajnjeg korisnika. U svakom tom segmentu imamo dodatne kapacitete kako ne bi došlo do bilo kakve nestašice vode. Može se dogoditi kod nekakvog puknuća da dio naših sugrađana ostane bez vode na kratki period, ali imamo naše zaposlenike i dežurne službe koji uvijek kvarove otklanjaju u najkraćem mogućem roku – objašnjava Marenić.

water flow g9ff7e311f 1920 Custom
Pixabay, ilustracija

Ljudi također koriste više vode za osobnu higijenu i rashlađivanje, što uključuje češće tuširanje i punjenje bazena. Poljoprivreda se suočava s povećanom potrebom za navodnjavanjem usjeva kako bi se osigurao njihov rast i kvaliteta. Također, turističke destinacije bilježe povećanu potražnju zbog dolaska većeg broja posjetitelja, što dodatno opterećuje vodne resurse.

– Možemo reći da su sve potrebe naših korisnika osigurane i nemamo nikakvih naznaka za redukcijama. Naša je sreća što smo pozicionirani uz vodonosnike. Ono što je mali nedostatak je da naša podzemna voda ima kemijski sastav s povećanim elementima željeza, mangana i amonijaka, pa imamo postrojenje za preradu vode, što nam stvara dodatne troškove – kaže Marenić. 

Maksimalna potrošnja vode zabilježena je u večernjim satima, kada korisnici koriste vodu za osvježavanje i tuširanje, te iznosi 120 litara u sekundi.

– Naše izvorište ima kapacitet od 300 litara u sekundi, a dodatno raspolažemo zalihama kroz vodospremu. Sve je predviđeno i projektirano kako bi se u izvanrednim okolnostima mogle zadovoljiti sve potrebe korisnika, te stoga nisu predviđene nikakve redukcije u opskrbi.

Ipak, riječ je o mreži staroj više od 50-60 godina, koja povremeno trpi puknuća, što je očekivano. Također, prilikom izvođenja građevinskih radova može doći do zahvata cijevi i puknuća.

– U takvom slučaju naši timovi odmah interveniraju. Mreža je konstruirana prstenasto, što nam omogućuje da ručnim ventilima minimiziramo broj korisnika koji ostaju bez vode tijekom otklanjanja kvara – objašnjava. 

countryside lifestyle outdoors portrait young good looking gardener spending time countryside house watering plants with watering can having relaxing time
Freepik

Također, Marenić napominje da sugrađani bez ustručavanja mogu nastaviti koristiti dodatne količine vode za održavanje svojih zelenih površina.

– Dok god korištenje vode ne ugrožava isporuku vode za piće, nema potrebe da se korisnici ustručavaju od upotrebe. Oni koji žele imati lijepe i zelene vrtove, parkove i travnjake, mogu ih slobodno zalijevati. Povećana potrošnja odražava se kroz nekoliko postotaka, ali nije negativno utjecala na naše poslovanje. Redovito mjerimo dnevne, minutne i satne količine potrošnje, iako je potrošnja povećana, nema poteškoća u sustavu. Građani mogu biti sigurni da je sustav stabilan i da nema potrebe za redukcijama vode. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i osigurati da svi korisnici dobiju potrebnu količinu vode, uz zadržavanje visokih standarda kvalitete – zaključio je Marenić.

(icv.hr, žđl)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content