Kvalitetniji i sigurniji prijevoz: Vozni park Zavoda za hitnu medicinu VPŽ bogatiji za pet novih vozila za sanitetski prijevoz

Od 2018. godine do danas, Virovitičko-podravska županija je Zavodu za hitnu medicinu VPŽ nabavila 20 novih vozila vrijednih više od 1,2 milijuna eura, plaćenih iz Županijskog proračuna.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović danas (četvrtak) je ravnateljici ovog Zavoda, Lahorki Weiss, uručio ključeve novih pet vozila za sanitetski prijevoz kako bi briga i skrb za pacijente s našeg područja bila još bolja, brža i kvalitetnija.

Vozači hitne i saniteta, godišnje naprave više od 1.200.000 kilometara i njima su nova vozila prijeko potrebna u zadaći u kojoj je prvenstvena briga. Samo u prošloj 2023. godini godini imali su 34 tisuće intervencija, dok je sanitetskih prijevoza bilo više od 18 tisuća. 

Ovih pet novih vozila vrijedno je 422.500,00 eura, i predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja Virovitičko-podravske županije u vozni park Zavoda, ali prvenstveno bolju skrb za stanovnike s područja Virovitičko-podravske županije.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas imao priliku uručiti ključeve pet novih vozila Zavodu za hitnu medicinu za sanitetski prijevoz. Na ovaj način pokazujemo investicijski kontinuitet u zdravstvo, u ovom slučaju, u Zavod za hitnu medicinu VPŽ. Od 2018. godine pa sve do danas ukupno smo nabavili 20 novih vozila, što za sanitetski prijevoz, što za hitnu medicinu, ukupne vrijednosti 1.260.000,00 eura. Ova vozila su vrijednim djelatnicima hitne i saniteta, jedno od osnovnih sredstava za njihov rad i kako bi kontinuitet rada i dalje bude neupitan, a to je ono što naši pacijenti, ali i liječnici, medicinski tehničari i vozači s područja županije u potpunosti zaslužuju – rekao je župan Andrović te dodao kako će uskoro doći još jedno vozilo hitne pomoći za Zavod za hitnu medicinu VPŽ.

Vozila Zavoda za hitnu medicinu VPŽ u 2023. godini prošla su 1.240.000 kilometara, što govori koliko je potrebno kontinuirano ulaganje u obnovu voznog parka kako bi pacijentima mogli pružiti što kvalitetniju skrb.

– Sanitetski prijevoz jedna je vrlo bitna djelatnost Zavoda za hitnu medicinu jer je nastavak rada i naše hitne i Opće bolnice Virovitica, a vozila sanitetskog prijevoza vrlo su bitni za prijevoz teško pokretnih ili nepokretnih pacijenata, kao i pacijenata kojima nije preporučljivo samostalno kretanje. Na dnevnoj bazi imamo otprilike osam naših vozila koja izlaze prema Osijeku ili Zagrebu i zato nam je izuzetno važna kvaliteta, ispravnost i zanavljanje našeg voznog parka. Ovih pet novih vozila nas izuzetno usrećuje s obzirom na to da jako veliki broj kilometara prelazimo na godišnjoj razini pa su i veliki troškovi održavanja voznog parka. Vjerujem da će ova nova vozila doprinijeti i kvaliteti usluge samog sanitetskog prijevoza, ali i sigurnosti naših pacijenata i djelatnika. Vozila su u potpunosti opremljena sukladno našim pravilnicima i standardima koje propisuje Hrvatski zavod za hitnu medicinu – rekla je Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ.

Ovih pet vozila biti će raspoređena po ispostavama diljem županije.

– Imamo ispostave u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, a tako imamo i dogovorene timove pa se vozni park raspoređuje prema potrebama pojedinih ispostava. Najviše vozila i najviše intervencija obično imamo u ispostavi Virovitica što je za očekivati jer je tu i sjedište Opće bolnice Virovitica iz koje se vrlo često onda i prevoze pacijenti na druge destinacije. Druga po redu je ispostava Slatina s nešto manjim brojem prijevoza, a onda i ispostave Pitomača i Orahovica – kazala je Lahorka.

Vrijednosti ovih pet vozila saniteta i vozila hitne čija se isporuka očekuje uskoro, u 2024. godini, bit će 503.750 eura, a financirano iz Proračuna Virovitičko-podravske županije.

Ovoj primopredaji, u Virovitici su nazočili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitica dr. Miroslav Venus, županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove VPŽ Zorica Hegedušić, voditelj Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tonček Moslavac, kao i voditelji i djelatnici sanitetskog prijevoza i hitne medicinske pomoći.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content