Dvorac Janković u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja: Evo kako napreduju radovi

Zavirili smo u Dvorac Janković u Cabuni, koji će, nakon što se obnovi postati Centar za kulturu zdravlja. U tijeku je izvođenje radova koji se izvode na južnom, zapadnom i sjevernom krilu dvorca.

Nakon završetka izvođenja betoniranja svih etaža uslijedilo je izvođenje betonskih radova stropnih ploča svih krila te će uslijediti montiranje krovne konstrukcije sjevernog krila. Kako se izvođenje betonskih radova privodi kraju uslijedit će radovi unutar samog objekta, navedeni radovi odnose se na elektroinstalacije te vodovod i kanalizaciju.

Uz radove na rekonstrukciji samog objekta, kreće i izvođenje radova na hortikulturnom uređenju prostora oko samog dvorca Janković u Cabuni.

U ovom multimedijalnom centru za posjetitelje, odnosno Centru za kulturu zdravlja, nalazit će se sadržaji prvenstveno za najmlađe, gdje će oni moći naučiti i obnoviti svoje znanje o tome kako su se igrali naši stari i što su radili grofovi.

Isto tako, u samom prizemlju građevine će biti postav sa šest tema: voda, kruh, vino, šampanjac, šuma i konji, gdje će se prvenstveno bazirati na lipicancima. U tom postavu će se sadržajno opremiti multimedija kako bi se interaktivno moglo prikazati što su radili grofovi Janković i kako je to sve funkcioniralo u njihovo doba.

Ovo je treći dvorac koji obnavlja Virovitičko-podravska županija (nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Kurije Janković u Kapela Dvoru). Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren je u sklopu Poziva „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“.

Budući Centar za kulturu zdravlja-dvorac Janković Cabuna bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

Projektom će se izgraditi i opremiti „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“, kroz razvoj interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje, promocijom novo-razvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije…

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content