Tradicija predanosti i napretka: DVD Čačinci dobio najvrjedniju isporuku u povijesti društva, u tijeku i gradnja dodatne garaže

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čačinci već 96 godina neprekidno djeluje kao ključna snaga zaštite i pomoći u svojoj zajednici. Ove godine, društvo je obogatilo svoj vozni park novim vozilom – višenamjenskom cisternom za prijevoz pitke vode kapaciteta sedam tisuća litara, vrijednom 311.250,00 eura. Ova investicija predstavlja najvrjedniju isporuku u povijesti čačinačkog vatrogasnog društva.

– Za četiri godine bit ćemo stogodišnjaci iako se osjećamo daleko mlađi – našalio se predsjednik DVD-a Čačinci Mirko Mališ, koji je ovu funkciju obnašao od 1997. do 2014., a ponovno od 2021. godine do danas. Kroz godine, Mališ je istaknuo važnost vatrogastva u svom životu, čak i tijekom perioda kada je bio općinski načelnik.

20240712_103713_1067x800

DVD Čačinci broji 30 operativnih vatrogasaca koji su spremni za sve vrste intervencija. Osim njih, društvo čine i 40 djece i mladeži koji se obučavaju za buduće vatrogasce.

– Ovdje mladi dobivaju svoju prvu izobrazbu i ako žele, kasnije nastavljaju baviti se ovim pozivom – dodao je Mališ.

Zapovjednik DVD-a Siniša Ileš detaljno je opisao rad društva.

– Naš rad sastoji se od izobrazbe vatrogasaca, vježbi i stvarnih intervencija. Budući da smo udaljeni od najbliže Javne vatrogasne postrojbe u Slatini, često smo prvi koji djeluju, a ponekad i jedini. Intervencije uključuju gašenje požara, tehničke intervencije, kao i pomoć u prometnim nesrećama i elementarnim nepogodama – objasnio je.

Ileš je također ponosno istaknuo specifičnost DVD-a Čačinci, koji uključuje K9 tim sa psom Bobijem, što je rijetkost među vatrogasnim društvima.

20240712_103631_1067x800

– Najvažnije od svega je što je čačinački DVD jedan od jako rijetkih koji se može pohvaliti takvim timom. Ipak, na prvom mjestu su naši vrijedni i predani vatrogasci koji se bez ustručavanja bore sa svim nedaćama. Jedan od takvih vidova pomoći, posebno u ovo sušno razdoblje, je i dovoz vode, a auto cisterna koju smo nedavno dobili to će nam i omogućiti – sa zadovoljstvom je rekao Siniša.

Novo vozilo značajno će poboljšati kvalitetu i efikasnost njihovog rada, posebno u sušnim razdobljima kada je dostava vode ključna.

– Ovo je zasigurno najvrjednija isporuka u našoj povijesti, koja će biti na korist stanovništvu naše općine – rekao je Ileš.

Uz novo vozilo, DVD Čačinci trenutno gradi još jednu garažu za smještaj vozila.

– Sva vozila moraju imati adekvatan smještaj, kao i vatrogasci. S ponosom mogu reći da imamo svu potrebnu opremu i alat za obavljanje raznih intervencija – naglasio je Mališ.

jurenac_1067x800

Načelnik općine Čačinci Alen Jurenac također je izrazio ponos na rad DVD-a Čačinci.

– Oni su jedna od najaktivnijih volonterskih udruga na našem području. U posljednjih nekoliko godina opremili smo ih sa svom potrebnom opremom i vozilima te ćemo to činiti i ubuduće. Bez kvalitetnog vatrogastva nema sigurnog područja za život. Svima njima zahvaljujem na predanom radu i zalaganju da budu jedni od najopremljenijih i najspremnijih ekipa te da naša općina samim time bude jedna od najsigurnijih u županiji – izjavio je Jurenac.

(icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content