Ujedinjenje vatrogastva Virovitičko-podravske županije: Povijesni korak ka boljoj koordinaciji i sigurnosti

Današnji dan obilježen je povijesnim trenutkom za vatrogastvo Virovitičko-podravske županije. Naime, Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije službeno je prešla na jedinstveni operativni centar, što će omogućiti bolju koordinaciju i upravljanje vatrogasnim intervencijama na području cijele županije. Ugovor o međusobnoj poslovnoj suradnji između Javne vatrogasne postrojbe Virovitica i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije potpisali su predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković i Ante Tutić, zapovjednik JVP Virovitica.

– U suradnji s Vatrogasnom zajednicom županije, Javna vatrogasna postrojba grada Virovitice podržava projekt osnivanja županijskog operativnog centra u Virovitici. Uz sve napore zaposlenika koji bi se trebali još osposobiti za širi rad ove zajednice, primat ćemo dojave za cijelo područje Virovitičko-podravske županije i samog grada Virovitice – izjavio je Tutić.

Važnost ovog projekta istaknula je zapovjednica Mateja Fras Venus.

– Dočekali smo i taj povijesni dan da ujedinimo vatrogastvo cijele Virovitičko-podravske županije. Do sada smo imali županijski operativni centar i operativni centar Grada Virovitice, a od današnjeg dana sve to stavljamo pod jednu krunu. Vatrogastvo Virovitičko-podravske županije će se nalaziti pod županijskim operativnim centrom, odnosno s jednog jedinog mjesta s područja cijele Virovitičko-podravske županije će se rukovoditi, upravljati, i pozivati svi operativni vatrogasci za sve vatrogasne intervencije – izjavila je zapovjednica Fras Venus.

Bez-naslovah

Naglasila kako će se zajedničkim snagama, uključujući Vatrogasnu zajednicu Virovitičko-podravske županije i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Virovitice, u županijskom centru nalaziti telefonska centrala s brojem 193. – Svi naši građani će za sve vatrogasne intervencije moći dobiti vatrogasce i sve informacije, kako za požarnu sezonu, spaljivanje na otvorenom i sve ostale informacije koje se tiču požara i svih drugih intervencija koje podliježu vatrogasnoj djelatnosti – dodala je.

Protokoli i sporazumi sa svim načelnicima i gradonačelnicima s područja cijele županije omogućili su rad ovog centra. U suradnji sa svim zapovjednicima s područja 13 općina i tri grada, ovo je jedinstveno mjesto s kojeg će se upravljati vatrogastvom županije.

– Trebamo raditi na infrastrukturi koja nije fizički vidljiva, poput fiktivnih brojeva, kompletne centrale, sustava koji nije jednostavno oformiti i preseliti, ali kroz tjedan dana fizički će broj biti smješten ovdje. Na broj 193 svi naši građani mogu dobiti naše vatrogasce. Naši građani neće osjetiti ovo preseljenje ni formiranje centra, već će dobiti još kvalitetniju uslugu i sigurniju zaštitu – pojasnila je zapovjednica Fras Venus. 

Na području županije trenutno djeluje 54 dobrovoljna vatrogasna društva i 2 javne vatrogasne postrojbe.

– Vatrogastvo naše županije je na prilično visokom nivou što se tiče opreme, vatrogasaca i vatrogasne tehnike. Vatrogasci su izvrsno opremljeni, redovno radimo na edukacijama, osposobljavanjima i vatrogasnim vježbama, svi zajednički pod jednom kapom profesionalci i dobrovoljci – naglasila je zapovjednica.

Trenutno, postrojba broji 19 operativnih vatrogasaca, a u planu je zapošljavanje još tri operativna vatrogasca kako bi se upotpunila postrojba i zadovoljile sve potrebe po planu i procjeni.

WhatsApp-Slika-2024-06-03-u-13.41.02_f7d2cd6b

Potpisivanje Ugovora o međusobnoj poslovnoj suradnji između Javne vatrogasne postrojbe Virovitica i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije izazvalo je pozitivne reakcije među lokalnim dužnosnicima. Dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin izrazili su svoje zadovoljstvo i podršku ovom povijesnom koraku, kao i Sanja Kirin, članica Stožera civilne zaštite Grada Virovitice.

Ovaj korak ka ujedinjenju vatrogastva donosi mnoge prednosti, uključujući bržu reakciju na intervencije, bolju koordinaciju i efikasniju raspodjelu resursa, što će u konačnici rezultirati većom sigurnošću građana Virovitičko-podravske županije.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content