U Virovitici održan Međužupanijski stručni skup stručnih suradnika knjižničara

U petak, 28. lipnja, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica održan je Međužupanijski stručni skup za stručne suradnike knjižničare Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije. Tema je bila „Cjelodnevna škola i školska knjižnica“. Skup je organizirala Adela Granić, viša savjetnica za stručne suradnike školske knjižničare u Agenciji za odgoj i obrazovanje, a voditelji su bili Mira Barberić, Mirjana Čubaković i dr. sc. Josip Strija, voditelji Županijskih stručnih vijeća spomenutih županija.

Na početku Skupa sve su prisutne pozdravili Ivica Tomljanović, ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica te viša savjetnica Adela Granić i zaželjeli im puno uspjeha u radu. Radni dio Skupa otvorio je doc. dr. sc. Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu s predavanjima „Moć medija u obrazovanju: Integracija medija u suvremenu nastavu“ te „Mediji i umjetna inteligencija: od informacije do dezinformacije“. Predavanje pod nazivom „Vještine asertivno-empatijskog komuniciranja u izazovnim situacijama i medijska pismenost“ održala je izv. prof. dr. sc. Irena Sever Globan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Uldrijan i Sever Globan dio su Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu koje je zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo spomenutu edukaciju.

Uslijedile su radionice, predavanja i primjeri dobre prakse raspoređeni u pet sesija. Marija Blažević iz COOR-a Virovitica i OŠ A. G. Matoša Čačinci održala je predavanje „Promocija školske knjižnice kroz projekte“, Iva Dužić iz OŠ Viktorovac Sisak govorila je o „Medijskoj kući dobrih priča“.

Svoje primjere dobre prakse predstavili su Dragana Čubrilo Bila iz OŠ Zorke Sever Popovača („Čitateljski klub : izborni A2 program“), Tatjana Kreštan iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar („Izložba u školskoj knjižnici : prednosti i nedostaci prostora“) te Damir Najmenik iz Srednje škole „Stjepan Ivšić“ Orahovica („Suradnja škole i lokalne zajednice na više razina“).

Melita Schmitz iz OŠ Eugena Kumičića Slatina održala je radionicu „Pokret kao dio uspjeha“. Radionicu „Kako nastavni proces učiniti dinamičnijim i primjerenijim učenicima“ održale su Višnja Veber Malina i Tina Varat iz Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica.

Neda Adamović, dr. sc. Dunja Holcer i Silvija Perić iz Županijskih matičnih razvojnih službi za narodne i školske knjižnice BBŽ, SMŽ i VPŽ govorile su o „Stvarnosti vs. Standardu u školskim knjižnicama“.

Posljednja je izlagala Vesna Zvečić iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica koja je predstavila njihov ovogodišnji školski projekt „150 godina od rođenja Ivane Brlić-Mažuranić“.

Za kraj edukacije organiziran je posjet Gradskom muzeju Virovitica.

(icv.hr, vz)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content