U sklopu projekta “Moja kućica, moja slobodica” 20 korisnika Doma za odrasle osobe Borova dobilo novi dom: Nove stambene jedinice korisnicima će omogućiti bolje životne uvjete i ponovno uključivanje u zajednicu

U Domu za odrasle osobe Borova danas (četvrtak) je, u sklopu projekta “Moja kućica, moja slobodica”, održano svečano otvaranje postojećih stambenih jedinica organiziranog stanovanja, njih četiri, u koje je iz Doma preseljeno 20 korisnika pružajući im životne uvjete koji su dostojni svakog drugog građanina u Republici Hrvatskoj.

Hvalevrijedan projekt “Moja kućica, moja slobodica”, čiji je cilj promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture, Dom za odrasle osobe Borova provodio je u periodu od 2019. do 2023. godine.

IMG_6499

Dobrodošlicu nazočnima na samom je početku uputila djelatnica u Domu, a ujedno i voditeljica projekta Jelena Pavlek Bardić, dok je više o samom projektu govorila ravnateljica Doma Zlata Rončević.

– Kroz projekt smo implementirali i poljoprivrednu mehanizaciju koja podupire njihovu samostalnost i aktivnosti u poljoprivrednoj ekonomiji. Dobili smo i novu mehanizaciju te vozni park, uključujući kombi s podiznom rampom, što će dodatno olakšati njihovu mobilnost i sudjelovanje u zajednici. Danas smo s ponosom otvorili ove stambene jedinice i vjerujemo da će naši korisnici kvalitetno živjeti u zajednici uz podršku koju smo im omogućili ovim projektom – istaknula je ravnateljica Z. Rončević.

IMG_6535

Ančica Gillinger, socijalna radnica u Domu Borova, implementirala je projekt “Moja kućica, moja slobodica” koji je bio rezultat dugogodišnjeg rada i priprema korisnika za samostalan život u organiziranom stanovanju, prema procjeni stručnih radnika. Kada su korisnici bili spremni za taj korak, nakon temeljite pripreme, preseljeni su u svoje vlastite kuće.

– Početni strah od promjene brzo se raspršio, jer su korisnici pokazali iznimnu prilagodljivost i zadovoljstvo u novom okruženju. Osjećaju se slobodnije i sretnije te su postali vrlo proaktivni u zajednici. Uz uređenje vrtova, radove poput bojanja ograda te brigu o domaćim životinjama, pokazali su inicijativu i u poboljšanju infrastrukture, poput popravka struje i postavljanja izolacije – rekla je Gillinger ističući kako je projekt transformirao njihove živote, pružajući im osjećaj pripadnosti maloj obitelji i potičući ih da svakodnevno rastu i razvijaju se.

IMG_6548

Načelnik općine Suhopolje Goran Doležal pohvalio je suradnju između Doma za odrasle Borova i Općine, ističući da je na visokoj razini i tom prigodom donirao dva bicikla i električni romobil.

– Možemo biti sretni što imamo takvu instituciju na našem području jer nisu zatvoreni krug, nego se kroz projekte i razne druge aktivnosti uključuju u društveni život općine. Mijenjaju izgled naših mjesta, rade na unaprjeđenju svog poslovanja konstantno, i nije mali broj ljudi s područja naše općine zaposlen ovdje te je ovdje našao svoju egzistenciju, tako da možemo biti samo zadovoljni – rekao je Doležal te izrazio zadovoljstvo što je Dom uključen u sve aspekte društva, posebno u brigu za starije osobe. Istaknuo je i kako se često osjeća kao domaćin zbog njihove aktivne uloge u zajednici.

IMG_6557

Sve nazočne pozdravio je i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović.

-Život ovih korisnika sada dobiva jednu drugu dimenziju i jedno novo poglavlje. Ova borba za život izvan institucije smanjuje nejednakost, podiže kvalitetu života i ono najbitnije, korisnicima stvara jedno obiteljsko okruženje, a unutar toga i osjećaj vlastite vrijednosti. Upravo dobra suradnja brojnih dionika ovoga projekta daje ovako dobre i pozitivne rezultate, i tako moramo i nastaviti. Jer, razvoj društva najviše se vidi razinom skrbi o najslabijim, najstarijim i najranjivijim skupinama naše zajednice, i to se na našem području vidi. Vidi se da rastemo i razvijamo se, i na to možemo biti ponosni – rekao je Begović.

IMG_6564

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić nije bio u mogućnosti doći za što ga je ispričala njegova izaslanica, državna tajnica Marija Pletikosa.

– Većina od vas zna da sam i sama pripadala ovom krugu, da sam gotovo cijeli životni vijek radila u ustanovi za osobe s mentalnim teškoćama i da se među vama osjećam baš kao među svojima. Zbog toga sam posebno radosna što sam nakon skoro 30 godina prvi put došla u Borovu. Mislila sam da sam obišla gotovo sve ustanove u Hrvatskoj, ali nisam bila u Borovi i Ljeskovici, tako da najavljujem posjet i Ljeskovici. Svi naši korisnici su iznimno zadovoljni i ne bi se nikada mijenjali za svoje mjesto – rekla je državna tajnica M. Pletikosa te puno sreće u budućem radu poželjela svim zaposlenicima, suradnicima i prijateljima.

IMG_6571

Nakon što je preseljena u novu kuću s još troje ljudi, svoje iskustvo opisala je Rosana Kunštek.

– Osjećam da napredujemo i pripremamo se za bolji život izvan institucije. Naša složnost je ključna – nemamo problema s kućanskim poslovima i održavanjem doma, što je dobilo mnogo pohvala. Ovdje imamo vrt i sve što je potrebno za svakodnevni život, baš kao kod kuće. Iako je život u Domu bio organiziran, sada se osjećamo kao da smo kod kuće, iako znamo da ovo nije naša kuća – rekla je R. Kunštek za koju ovo iskustvo predstavlja važnu pripremu, kako psihičku, tako i fizičku, za povratak u vanjski svijet i samostalni život.

IMG_6591

Vokalni ansambl Contesse potom je izvedbama “Nek procvate naše Suhopolje” i “Zemlja dide mog” oduševio sve nazočne, među kojima su još bili savjetnica ministra socijalne politike Zvjezdana Bogdanović, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, predsjednik Općinskog vijeća Općine Suhopolje Marijan Brlek, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, predstavnici Domova: Bidružica, Zajezda, Zagreb – Vrdoljak, Nuštar, Ljeskovica, Lobor – grad, Bjelovar, Orehovica, Jalžabet, Zemunik, Petrinja, Stančić, ravnatelji socijalnih i odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstveni i socijalni djelatnici s područja VPŽ i drugi.

Uslijedio je potom i obilazak stambenih jedinica pod nazivima “Stan 1”, “Stan 2”, “Plavšić” i “Belajac”, koje se nalaze na području naselja Borova. Presjecanjem vrpce svečano ih je otvorila državna tajnica Marija Pletikosa, a blagoslovio župnik Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju Ljubo Krmar.

Dom za odrasle osobe Borova projekt je provodio samostalno bez partnera, ali uz podršku Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Upravljačko tijelo u provođenju projekta predstavljalo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, dok uloga posredničkog tijela druge razine pripada Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: T. Szabo i A. Zeko)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content