U Orahovici održan 9. sajam vina i kulena: Vina Matković i PP Orahovica imaju najbolja vina, a Slavonica Slatina najbolji kulen

U središnjem orahovačkom gradskom parku u Orahovici, u nazočnosti župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, njegovog zamjenika Marija Klementa, predsjednika Županijske gospodarske komore Virovitica Zlatka Pleše te mnoštva posjetitelja, a u organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice održan je 9. Sajam vina i kulena.

Program su s nekoliko skladbi otvorili članovi Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, a potom su se predstavili polaznici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, Područni odjel Orahovica, Franka Pavelić i Jakov Banje na tamburi.

Nazočnima se na početku obratio predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za kulene Vladimir Pleša naglasivši kako je ovo bila rekordna godina po broju uzoraka.

-Ovo je naša 10. jubilarna Kulenijada u Orahovici i moram reći da je ocjenjivanje kulena zapravo pokrenulo ovaj sajam na što sam posebno ponosan. Pohvaljujem zaista sve proizvođače, odradili su odličan posao, kuleni su ukusni, dobro osušeni, a treba imati na umu da je iza kulenara iznimno teška i zahtjevna godina, posebno zbog one nesretne svinjske kuge. Hvala svim kulenarima koji su došli, to su doista najbolji kulenari iz ovog dijela Hrvatske, čestitam najboljima i siguran sam da se u još većem broju vidimo iduće godine – rekao je Pleša.

Predsjednica stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za vina, vrsna enologinja Ivana Nemet, također je izdvojila izazovnu godinu s kojom su se vinogradari i vinari borili, ali je naglasila da su izvukli maksimum.

-U ovo vrijeme jako je malo vina u podrumima posebno zbog teške godine, ali vinogradari i vinari su pokazali da znaju što rade, bore se, savjetuju i to im je donijelo odličan proizvod i ja im na tome čestitam. Upravo zbog toga je bilo manje vina na ocjenjivanju, ali ono što je došlo je doista jako dobro i to nas kao enologe najviše veseli. Moram pohvaliti PP Orahovicu koja nas podržava u ovom projektu i uvijek su s nama, a malim vinarima poručujem da se ne moraju brinuti, da im ovo nije poduzeće konkurencija, baš naprotiv to im je izvor znanja i iskustvo koje im je nužno. Isto tako pohvaljujem vina obitelji Matković koja su uvijek u velikom broju na ovom sajmu i uvijek vrhunska. Hvala svima i svima čestitam od srca – rekla je Nemet.

Sajam vina i kulena postao je veliki zaštitni znak grada Orahovice i događaj kojeg prepoznaju nadaleko, a to je potvrdio i gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

-Svjesni smo da su teške godine iza svih proizvođača, i vina i kulena, ali mi smo opet imali više uzoraka nego prošle godine i to nas veseli, a naravno prije svega se zahvaljujem svima koji su se odazvali i dali svoje uzorke na ocjenjivanje. Čestitam najboljima, a kada vidimo da je riječ o zaista vrhunskim proizvođačima u obje kategorije, tada znamo da ovaj sajam i vrijedi. I ove godine veliki broj posjetitelja pokazuje da je ovaj događaj ogromna promocija našeg grada i županije i ovo je zaista sajam budućnosti i pokazatelj kako Orahovica i cijela županija imaju vrhunski kulen i još bolje vino – rekao je Rister.

Sajam vina i kulena, ne samo da daje promociju grada Orahovice, nego i cijele županije koja obiluje vrhunskim kulenima i vinima.

-Virovitičko-podravska županija je nadaleko poznata kao županija uspješnih sajmova što potvrđuje i ovaj orahovački Sajam vina i kulena koji je izuzetno uspješan što je vidljivo po broju uzoraka i vina i kulena. To su uzorci iz nekoliko županija i to je pokazatelj da Orahovica nije, kako svi misle samo Ružice grad i Jezero, nego se ovdje mogu kušati vrhunska vina i odlični kuleni što su Grad i Turistička zajednica prepoznali. Na ovaj način poštujemo i tradiciju i običaje našeg kraja i još uvijek najbolju proizvodnju domaćeg proizvoda u vlastitim dvorištima i to je naše najveće bogatstvo. Ovaj je sajam brend grada Orahovice, ali svakako i cijele županije i čestitam svim proizvođačima koji su pokazali da Slavonija ima doista najbolje kulene i najbolje vino – rekao je Igor Andrović te službeno otvorio Sajam.

U nastavku je proglašena i Vinska kraljica Sajma 2024., a to je 25-godišnja Nensi Zlosa iz Donje Motičine, članica HKUD-a Izvor koja je predstavila svečanu nošnju motičanskog kraja te vina iz svoga mjesta.

-Počašćena sam pozivom i izborom da budem vinska kraljica orahovačkog sajma. Znam da je Sajam iznimno posjećen, da na isti dolaze vrhunski vinari i kulenari, a također vina orahovačkog kraja su poznata po cijeloj Europi i svijetu. I moja Donja Motičina ima odlična vina koja predstavljamo na našem tradicionalnom ocjenjivanju u sklopu Motičanskog Vinca. Biti vinska kraljica za mene je prestiž i hvala još jednom na pozivu jer ovo je i velika promocija moga HKUD-a Izvor koji ove godine slavi punih 30 godina više nego uspješnog rada – rekla je vinska kraljica Nensi Zlosa.

Uslijedio je najsvečaniji dio sajma, a to je proglašenje najboljih vina i kulena. Od 31 uzorka vina, 11 vina je dobilo zlatnu medalju, 15 je srebrnu, dvije su bile bronce dok je pet vina dobilo priznanje.

Najboljim crnim vinom sajma proglašen je Cabernet Sauvignon 2018. Iskrenih vina Matković Orahovica, najbolji rose je Orahovica Rose 2023. Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, a najbolje bijelo vino je Graševina PP Orahovica 2023.

Kod kulena od 41 uzorka 20 je dobilo zlato, 11 je srebrnih, dok je 10 kulena dobilo brončanu medalju. Šampion Sajma je Slavonica d.o.o. Slatina, a vice šampion Eurofarm kulen Josipović iz Koritne.

-Ovaj naslov šampiona u Orahovici je samo potvrda dugogodišnjeg i napornog rada naše tvrtke koja radi tradicionalni, prepoznatljivi slavonski kulen koji cijeni cijela Hrvatska. Mi težimo da se i na ovakvim velikim i priznatim ocjenjivanjima potvrdimo kao kvalitetan proizvođač i to smo eto uspjeli. Istina je da je iza kulenara izazovna i teška godina, ali mi imamo kontinuiranu proizvodnju, s našim kooperantima smo zadržali dovoljnu količinu kvalitetnog i zdravog mesa za pravljenje kulena. Ulažemo veliki trud u proizvodnju i naš kulen je taj koji sam radi svoju priču svojim okusom i radi najbolju reklamu za nas – rekao je u ime tvrtke Slavonica Andrija Neralić.

Nakon proglašenja uslijedila je degustacija vina i kulena, a nazočne je zabavljao TS Panonica iz Sombora.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content