U Đurđevcu tradicionalna izložba kolača i ručnog rada okupila brojne posjetitelje koji su uživali u domaćim pogačama, zlevankama, digankama i prkačima

I ove godine u sklopu Picokijade u Đurđevcu održana je tradicionalna izložba i degustacija domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena pod nazivom “Pogače, zlevanke, diganke i prkači”. 

Ovogodišnja izložba okupila je 35 udruga koje su posjetiteljima prezentirale svoj rad, ali i prave domaće starinske kolače u kojima su uživali i mladi i stari.

Izložbu je posjetio i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskoj vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković. 

Ove je godine kum izložbe bio Vid Balog, hrvatski glumac i književnik, autor teksta Legende o Picokima i veliki prijatelj Đurđevca. Brojne posjetitelje zabavljao je Tamburaški sastav Les bend, a tri najkreativnije uređena izložbena stola, tri najljepše prezentacije zavičajne nošnje i tri najoriginalnije prezentacije izloženih kolača nadzirao je poseban ocjenjivački sud, koji je po tim kategorijama i dodijelio nagrade..

Tako je 1. nagradu za najuređeniji izložbeni stol dobila Udruga žena Bregi, 2. mjesto osvojila je Udruga žena Vinica – Koprivnica, dok je 3. mjesto za svoj trud pripalo Udruzi žena “Hrvatska ruža” Jagnjedovec.

U kategoriji najljepše prezentacije zavičajne nošnje 1. mjesto odnijelo je Hrvatsko društvo Ljubljana “Ruža Hrvatska”, 2. mjesto pripalo je Udruzi žena Svetojanke, a 3. mjestom nagrađena je Udruga matice umirovljenika grada Đurđevca.

Nagrađene su i tri najoriginalnije prezentacije izloženih kolača. 1. mjesto u toj kategoriji osvojila je Udruga žena Hrvatsko srce Ždala, 2. mjesto pripalo je Društvu žena Novigrad Podravski, a 3. mjesto Udruzi žena Novo Virje – Crnec.

Udruzi žena iz Gole, koja je po prvi puta došla na ovu veliku izložbu i pokazala umijeće prekodravskih žena u spremanju tradicijskih kolača od oraha, pripala je posebna nagrada. Uz to, posebne nagrade dodijeljene su i Đurđi Mesar iz Udruge žena Budrovac kao najstarijoj izlagačici (92 godine) te Ljiljani Crvenković iz Udruge žena grada Đurđevca za najstariju rukom pisanu kuharicu koja datira iz 1892. godine.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content