U Đurđevcu povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora “Podravina od leta do leta” okupila brojne zaljubljenike u tradiciju i običaje

U sklopu ovogodišnje Picokijade 2024. u Đurđevcu se održala tradicionalna povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora “Podravina od leta do leta”.

Povorka je sastavni dio Picokijade od samih početaka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja, obrta i ruha te folklornog nasljeđa Podravaca, jedinstvena u Hrvatskoj.

Ovogodišnja povorka okupila je 40 kola, 11 predstavnika Grada Đurđevca koji su posjetitelje podsjetili na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života. Maštoviti sudionici dali su težak zadatak ocjenjivanja žiriju. Kao gosti u povorci sudjelovali su Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđevac te konjske zaprege iz čak četiri županije i konji obitelji Karlovčan, a bilo je i oldtimer traktora.

Kulturna udruga sv. Martin Dubrava i Udruga umirovljenika grada Đurđevca za najtradicionalniju ekipu, KUD Delovi za najzabavniju ekipu kao i ekipa KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Udruga žena Svetojanke za najoriginalniju ekipu, Udruga žena grada Đurđevca za najinovativniju ekipu, mještani Sirove Katalena za najsimpatičniju ekipu, a Udruga umirovljenika Općine Ferdinandovac za najatraktivniju ekipu. Po prvi puta dodjeljivala se i nagrada za najbolju zapregu koju je dobio Robert Bajsar iz Sirove Katalene.

Kao gosti u povorci sudjelovali su konji obitelji Karlovčan, konjske zaprege iz više županija, te Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđevac.

Nagrade i priznanja za nesebično sudjelovanje su dobili svi sudionici povorke, a nagrade im je uručila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel.

(www.icv.hr, djurdjevac.hr, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content