Tradicionalna biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” jubilarni 20. put prošla kroz Viroviticu

Na inicijativu nekoliko Hrvata, koji su živjeli u Ljubljani, među kojima je bio i rođeni Virovitičanin Milan Pavelić, danas, davne 2003. godine, krenula je biciklistička karavana po nazivom “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”.

Po jubilarni 20. put danas (četvrtak) je ova biciklistička karavana zastala u Virovitici. Uz Gradsku glazbu i žitelje Virovitice, dočekali su je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

-Dobrodošli u grad na pola puta između Zagreba i Osijeka. Nalazimo se u centru grada ispred povijesnog dvorca Pejačević koji krasi centar Virovitice. Danas imamo čast po 20. put ugostiti karavanu prijateljstva Vukovar – Ljubljana. Vjerujem da ćemo i sljedećih 20 godina dočekivati karavanu na ovom mjestu. Na ovaj način gradimo dobro prijateljstvo i stvaramo čvrste veze za budućnost – tom prilikom izjavio je Ivica Kirin.

Posebno oduševljen bio je Milan Pavelić kojeg je, kao i svake godine, dočekala njegova sestra.

-Danas sm po 20. puta u Virovitici. Nismo vozili samo dvije godine za vrijeme pandemije koronavirusa. Svaki puta smo se zaustavili u Virovitici. Jedini sam sudjelovao u svih 20 karavana. Danas me sreća nije poslužila, jer sam u Suhopolju, zbog kvara na biciklu, morao nastaviti s autom. Posebno sam ponosan što smo u najljepšem gradu na svijetu, u Virovitici, gradu gdje sam se rodio, gdje sam odrastao, završio gimnaziju i počeo raditi, gdje sam se oženio i gdje sam krstio djecu. Virovitica je za mene nešto posebno. Ovaj doček u Virovitici mogu pripremiti samo ljudi koji znaju zbog čega ova karavana postoji. Svima mogu reći jedno veliko hvala – u jednom dahu nam je rekao Milan Pavelić.

Nakon izmjene prigodnih poklona, okrijepe i popravka bicikala, predstavnici grada i sudionici karavane zapalili su lampione ispred spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima u Domovinskom ratu, koje se nalazi ispred Policijske uprave virovitičko–podravske. Karavana je potom nastavila put prema Đurđevcu.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content