Sportskim igrama branitelja na Vegeški obilježena 33. obljetnica formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica

UHBDDR Klub 50. samostalni bataljun danas (petak) na prostoru Sportskog centra Vegeška u Virovitici obilježava 33. obljetnicu formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica koji je bio preteča formiranja 127. brigade HV Virovitica i kasnije 81. gardijske bojne Virovitica.

Tim povodom predsjednik kluba Antun Grizelj podsjetio je sve nazočne na slavne dane osnivanja ove preteče slavne 127. brigade HV.

-Ratna postrojba 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde osnovana je 28. lipnja 1991. godine kao pričuvna dragovoljačka postrojba. Njegovi pripadnici bili su mahom domoljubi koji su se vojno organizirali i naoružali u jesen i zimu 1990. godine. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1991. godine sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području, kao i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine. Oni su 2. rujna, uz pripadnike Policijske stanice Virovitica, suzbili djelovanje paravojnih četničkih snaga iz sela Jasenaš te oslobodili sve vojne objekte na području tadašnje općine Virovitica. Pedeseti samostalni bataljun ZNG-a dao je velik obol u obrani Hrvatske. Zahvaljujući njegovim pripadnicima, kao i pripadnicima Policijske stanice Virovitica, virovitički kraj bio je pošteđen od značajnijih ratnih razaranja i svekolikih šteta. Bataljun je kasnije prerastao u 127. brigadu Hrvatske vojske – podsjetio je Antun Grizelj.

IMG_9319_1200x800

Na ovoj obljetnici nazočili su i uvaženi gosti, izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, također i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda ministarstva Marina Kraljić, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac, načelnik PU virovitičko-podravske Marcel Štrok, izaslanik predsjednika Udruge hrvastskih branitelja Domovinskog rata RH Zvonka Milasa, predsjednik Središnjeg odbora Petar Lovrić sa suradnicima, ratni predsjednik Izvršnog vijeća Virovitice i predsjednik Kriznog stožera Općine Virovitica Antun Habijanac, predstavnici UHBDR iz Kastva, Peteranca i Feričanaca, predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitice i Virovitičko-podravske županije, kao i domaćini, članovi Udruge 50. samostalni bataljun Virovitica.

Nazočnima su se tom prigodom obratili Antun Habijanac, koji je kao sudionik prvih prijeratnih i ratnih zbivanja podsjetio na te dane ponosa i slave, kao i Petar Lovrić, Marina Kraljić i Marcel Štrok koji su ponaosob zahvalili virovitičkim braniteljima na podvigu kojeg su učinili tih slavnih dana.

IMG_9341_1200x800

Zahvalio je i gradonačelnik Ivica Kirin ponovo ističući da je rat za Hrvatsku počeo upravo u Virovitici.

-Danas slavimo 33. obljetnicu hrvatske povijesti na koju svi vi koji ste sudjelovali možete biti itekako ponosni. Ne samo da ste bili uzorni u vrijeme rata nego ste nastavili biti uzorni i u dane mira, a u prilog tome govori podatak o odličnoj Koordinaciji braniteljskih udruga sa svim pridruženim udrugama koje daju sve od sebe da se istina o Domovinskom ratu nikad ne zaboravi. Grad Virovitica i ja osobno to znamo cijeniti i ići u korak sa svim potrebama hrvatskih branitelja. Tim povodom spomenuo bih veliki projekt, Veteranski centar u Virovitici i ono što ćemo učiniti nakon toga, Spomenik Domovini koji će se nalaziti kod Centra kulture u Virovitici – najavio je Kirin.

IMG_9345_1200x800

U ime VPŽ svim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje hrvatske države zahvalio je zamjenik župana Marijo Klement.

-Govorim u ime generacije koja je tih dana imala desetak godina, no u sadašnjosti imamo prigodu i čast da zajedno s vama učinimo sve što je potrebno da se istina o Domovinskom ratu nikad ne zaboravi te da se u tom smislu uključi što više mladih ljudi koji će tu tradiciju nastaviti i u budućnosti. Svi mi koji zbog svojih godina nismo mogli sudjelovati u obrani Republike Hrvatske, na tome vam se zahvaljujemo – rekao je između ostalog Klement.

IMG_9351_1200x800

Na kraju se svima obratio i Josip Đakić koji je tom prigodom napomenuo da je pružanje otpora neprijateljskim idejama bila velika hrabrost i odlučnost onih koji su to činili.

-Nesebično ste stali prvi u postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatske policije. Ta izuzetna hrabrost i ljubav prema domovini nosila vas je cijelim tijekom Domovinskog rata s ciljem slobode, neovisnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Vi ste bili ti koji su zaslužni za to da Hrvatska bude slobodna te utrli put u Europsku uniju. Jednom riječju, vi ste tvorci neovisne i suverene hrvatske države i na tome vam veliko hvala – rekao je između ostalog Josip Đakić koji je i otvorio Sportske igre branitelja u elektronskom pikadu, belotu, visećoj kuglani i bočanju.

RETULTATI

Viseća kuglana:
1. HVIDR-a Virovitica (Stjepan Vrbos i Željko Dolenčić)
2. UHBDDR Peteranec (Stjepan Tori i Darko Dotov)
3. UHBDDR Kastav (Franjo Matota i Ljuban Marjanović)

Belot:
1. HVIDR-a Virovitica (Mirko Poljanac i Ivica Kiš)
2. UHBDDR Virovitica(Viktor Marković i Ivan Stubičar)
3. UHBDDR Vukovi Taborište (Stipe Štampar i Stjepan Ferenac)

Pikado:
1. UHBDDR Peteranec I. (Darko Dotov i Mladen Vrban)
2. HVIDR-a Virovitica (Željko Živković i Vlado Majdak)
3. UHBDDR Peteranec II. ( Veljko Slukan i Darko Horvat)

Boćanje:
1. UHBDDR Vukovi Taborište ( Nikola Štampar i Željko Teskera)
2. UHBDDR Kastav ( Branko Cvetić i Marinko Sobol)
3. HVIDR-a Virovitica (Zlatko Spevan i Boris Hlavati)

Medalje najboljim ekipama podijelili  su saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content