Službeno nam je stiglo ljeto, ali i vrhunac toplinskog vala: Ipak, vikend pred nama donosi promjenu

Vrhunac prvog ovosezonskog toplinskog vala očekujemo tijekom današnjeg dana. Nakon neugodno tople ili tropske noći, pred nama je vrlo vrući dan.

Tako je jučer na području Virovitičko-podravske županije, u najtoplijem dijelu dana, izmjereno Slatina 32°C, Virovitica 31,7°C, Orahovica 30,9°C i Bilogora 30,7°C. Jutro iza nas bilo je neugodno toplo između 19°C i 23°C.

Najviši dnevni hod danas, na području Virovitičko-podravske županije, kretat će se između 35°C i 38°C. Vjetar slab do umjeren jugozapadnih i južnih smjerova. UV- indeks vrlo visok! U jakoj jugozapadnoj struji na području Hrvatske, osim iznadprosječno visokih temperatura zraka, u najvišim slojevima atmosfere imamo i visoku koncentraciju prašine, ali i pijeska iz Sahare.

Od danas očekujemo postupnu destabilizaciju atmosfere. U toplijem dijelu godine, kada na zagrijanu podlogu po visini “dođe” hladniji i vlažniji zrak, imamo izražene vertikalno tornjaste razvoje.

Tako će tijekom petka, subote i nedjelje postojati velika vjerojatnost za izraženije grmljavinske razvoje. Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, krupom ili gradom, na udare umjerenim do jakim vjetrom promjenjiva smjera te obilnijom količinom kiše u kratkom vremenskom periodu, što može rezultirati urbanim bujičnim poplavama.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo manje vruće vrijeme ili malo ugodnije. Jutarnje temperature zraka 19°C i 22°C, a najviše dnevne između 29°C i 32°C te će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. UV – indeks visok i vrlo visok.

Tjedan pred nama ugodniji, tako da do kraja lipnja ne treba strahovati od izraženijih “napada” vrućine. Zadržat će se nestabilno. Jutarnje temperature zraka oko 20°C, najviše dnevne do 30°C.

Zanimljivost jučerašnjeg dana je najviša lipanjska temperatura zraka izmjerena u Splitu, 38,5°C. 14 lipnja 2003. godine mjerili smo 38,1°C. Danas će se vjerojatno u još nekim mjestima na području Hrvatske upisivati novi temperaturni maksimumi za lipanj. Za područje Virovitice ipak ne treba strahovati, 27. lipnja 1965. godine mjerili smo 39,2°C.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content