Požeški biskup mons. Ivo Martinović posjetio slatinsku Župu bl. Ivana Merza

Drugi po redu biskup Požeške biskupije, mons. Ivo Martinović u subotu, 22. lipnja, posjetio je slatinsku Župu bl. Ivana Merza.

Na taj dan prije 21 godinu papa sveti Ivan Pavao II. u Banjaluci proglasio je blaženim mladog katoličkog laika profesora Ivana Merza. Isti dan dekretom tadašnji požeški biskup, mons. dr. Antun Škovrčević, osnovao je 2. slatinsku župu čiji je zaštitnik (patron) spomenuti blaženik. To je prva katolička župa u svijetu posvećena bl. Merzu koji je kao uzoran vjernik svojim herojskim svjedočenjem vjere zaslužio uzdignuće na čast oltara.

Na molbu slatinskog župnika vlč. Patrika Alatića pastoralno je posjetio vjernike Župe bl. Ivana Merza dva tjedna nakon svog ređenja za biskupa u Požeškoj katedrali.

Na početku sv. mise pozdravio ga je član pastoralnog vijeća župe Mato Miličić i sam župnik Patrik. U svojoj homiliji biskup Ivo je preporučio da se kao vjernici mlade župe, s mladim župnikom, povjerimo mladom Bogu kao što je to činio nebeski zaštitnik Ivan Merz. Svakodnevnim predanjem Bogu, molitvom i što češćom pričešću vjernici će ostvariti svoje poslanje čovjeka i vjernika usprkos svim nedaćama života i olujama svijeta.

Nakon sv. mise, biskup Ivo s tajnikom Matejem Silukovićem kraće se zadržao na prigodnom domjenku s nazočnim vjernicima ispred župne crkve bl. Merza.

(www.icv.hr, vj, foto: V. Jelenčić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content