Popularna kartaška igra na školskim hodnicima: Belu igraju pod odmorom u školi, u kafiću i na rođendanima

Ako ste mislili da belu kartaju samo starije generacije, varate se. Belot, poznatiji kao bela, kartaška je igra koja je sve popularnija kraljica zabave i među mladima: kartaju je pod školskim odmorima, na proslavama rođendana, u mnogim kafićima, posebno onima u blizini škola…

Tako je i u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića, gdje belu igra sve više mladih. Umjesto ekrana vrijeme radije provedu za špilom karata i zbrajanjem bodova s partnerom, na putu do pobjede.

– Počela sam je igrati jer je igraju svi u mojem razredu. Iako je i moja obitelj uvijek kartala belu, tada me to nije zanimalo, ali kada su prijatelji počeli kartati, vidjela sam da im je sve to zanimljivo pa sam i sama odlučila naučiti kartati – kaže Petra Bubnjić iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici.

Ističe kako je prednost ove kartaške igre u tome što se može igrati doslovno bilo gdje.
– Igram je na druženjima i u školi s prijateljima, a sada i doma sa svojom obitelji. Uvijek je nešto drugačije, nikada nije dosadno – ističe.

Ljubitelji bele znaju da je riječ o jednoj od najpopularnijih kartaških igara u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, a njenu čar otkrili su i u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, odnosno diljem Balkana.

OSOBNA INTERAKCIJA
Obično se igra u parovima, a kombinira elemente strategije, taktičkog razmišljanja i društvene interakcije. Cilj igre je sakupiti onoliko bodova koliko je dogovorena granica. Kod bele u parovima to je 1001 bod.

Petru Kaselj pitali smo što je njoj zanimljivo kod bele i zašto je igra.
– Igram je zato što se istovremeno družim i zabavljam s prijateljima. Igra je jako napeta i zanimljiva, a igram je često u školi ili poslije škole u kafićima s prijateljima iz razreda – objašnjava.

Razvoj mobilnih aplikacija i online platformi omogućio je igračima da se okušaju u belotu bez obzira na to gdje se nalaze. Aplikacije kao što su „Bela Online” i „Belot Club” pružaju mogućnost igranja s prijateljima ili protiv slučajnih protivnika iz cijelog svijeta. I ovo je privuklo mlađe generacije koje su uvijek povezane putem interneta.

No, većina mladih i dalje ovu igru odabire igrati na tradicionalan način zbog interakcije uživo. Kako kažu, belot im pruža priliku za osobni kontakt, zajedničko smijanje i stvaranje uspomena. Okupljanje oko stola, razgovor i natjecateljski duh čine ovu igru još privlačnijom, a za one koji traže više od same zabave igra zahtijeva strateško razmišljanje, planiranje i dobru komunikaciju s partnerom.

ipiccy1

BLIŽI RODITELJIMA, BAKI I DJEDOVIMA
U sklopu studentskih događanja ili lokalnih zajednica često se organiziraju turniri i natjecanja u ovoj igri. Tako se već dvije godine u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica na Dan škole organizira turnir u belotu na koji se prijavljuje sve više ekipa.
Ovi turniri ne samo da pružaju priliku za natjecanje, već i za upoznavanje novih ljudi i stvaranje prijateljstava.

Mnogi mladi igrači cijene povezanost s tradicijom koju bela nosi. Govore kako im kartanje bele pruža mogućnost da se druže sa svojim bakama, djedovima, ujacima, ujnama i sa mnogim drugim njima bliskim ljudima koji pripadaju „starijim generacijama”.

Belot ili bela tako postaje most između generacija, gdje mladi igrači uče od starijih i zajedno dijele iskustva. Kroz društvenu interakciju i intelektualni izazov, belot je našao svoje mjesto i u suvremenom načinu života i sigurno će još dugo ostati omiljena igra koja okuplja ljude svih uzrasta.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr, Petra Kiralj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content