Pao dvojac koji je prodavao nepostojeće traktore: Prevarili 14 osoba za više od 20 tisuća eura

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske u petak, 31. svibnja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim muškarcem i 28-godišnjom ženom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su u razdoblju od ožujka do 30. svibnja činili prijevare tako što su putem internetske platforme i društvene mreže oglašavali na prodaju nepostojeće traktore i osobno vozilo, priopćila je danas (ponedjeljak) na svojim mrežnim stranicama PU virovitičko-podravska.

– Javljali su im se kupci s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koje su potom dovodili u zabludu tako što su s njima sklapali kupoprodajne ugovore nedozvoljeno koristeći osobne podatke drugih osoba. Na takav su način prevarili 14 osoba koji su im isplatili sveukupno 20.400 eura i 800 eura Aircash bonova za kupovinu osobnog vozila ili traktora odnosno kao kaparu ili troškove prijevoza – kažu u policiji.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela 19-godišnjak i 28-godišnjakinja su uhićeni i nakon poduzimanja dokaznih i izvidnih radnji protiv njih slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

BUDITE OPREZNIJI

Internet je postao vrlo privlačan za razne prijevare. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

U sklopu kampanje Ministarstva unutarnjih poslova izrađena je web stranica – WEBHEROJ – ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba koja je zamišljena kao osnovna platforma za informiranje i edukaciju o modalitetima kibernetičkog kriminaliteta te mogućim oblicima samozaštite.

Provjeru legitimnosti internetskih trgovina prilikom online kupovine, na kojima upisujete svoje osobne podatke, možete napraviti na servisu CERT iffy.

Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju u prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192.

(PU virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content