OPĆINA GRADINA U završnoj fazi radovi na betonskom mostu preko Županijskog kanala u Brezovici

Radovi na betonskom mostu preko Županijskog kanala u naselju Brezovica u općini Gradina nalaze se u završnoj fazi. Vrijednost radova teži više milijuna eura, a financiraju ga Hrvatske vode u čijoj je i nadležnosti. Riječ je o mostu koji treba podnijeti siguran prelazak teretnih vozila, ali koji zbog čuvanja staništa zaštićene vrste riba pod nazivom crnka ne smije biti na potpornim stupovima kako je to uobičajeno, već na čvrstoj metalnoj konstrukciji koju sa svake strane obale drže veliki betonski piloti. Radovi na mostu su započeli prošle jeseni, a završit će do kraja ljeta ove godine.

-Ideja da se drveni most koji se izgradio pedesetih godina prošlog stoljeća osposobi da bude siguran za prijelaz teških vozila, rodila se još početkom ovog stoljeća, ali ostalo je samo “slovo na papiru”. Radile su se samo neke izmjene, mjenjale daske i radili sitni popravci tako da su preko njega mogli pješaci i biciklisti no nitko im nije mogao garantirati siguran prijelaz – prisjetio se član Općinskog vijeća Općine Gradina i predsjednik UDVDR – Ogranak Gradina Marin Viljevac.

Rekao je i da se o tome ozbiljnije počelo razmišljati tek prije nekoliko godina.

-To je bila dobra vijest za Brezovčane koji s druge strane Županijskog kanala u predjelu zvanom Kolovca imaju svoje oranice i voćnjake. Prijelazom preko mosta one bi im bile udaljene oko kilometar, a ovako moraju ići prilično lošim okolnim putem dugim oko deset kilometara. S obzirom da u sezoni radova nekada treba od kuće do njive ili povrtnjaka prometovati i nekoliko puta dnevno, onda znamo da je ovaj most od velikog značaja za mještane – istaknuo je Viljevac.

IMG_9304_1200x800

S nama je u obilasku bio i načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić koji je kao i njegov prethodnik Marko Ajček lobirao za izgradnju ovog važnog mosta.

-Valjalo je biti strpljiv jer kompletna izgradnja mosta je pod paskom Hrvatskih voda. No ipak je krenulo, radove izvodi tvrtka Osijek Koteks d.d. koja zbog izgradnje obilaznice nije imala željeni kontinuitet radova na ovom mostu jer su morali biti na drugom terenu, no sada je kompletna izgradnja pri kraju. Ostaje izbetonirati ogradu mosta i napraviti prilaz, a to će biti završeno ovog ljeta. Općini Gradina preostaje da sanira put do poljoprivrednih površina gdje je to potrebno i time bi ta važna priča za žitelje ovog naselja bila završena. Napominjem da nam je to jedan od važnijih projekata u ovom naselju tim više što smo asfaltirali i stazu koja povezuje glavnu prometnicu s obalom Županijskog kanala kod glavnog mosta. Vjerujem da je to dobro došlo svim poljoprivrednicima koji na toj strani imaju svoju zemlju, kao i izletnicima i ribolovcima koji žele uživati u svojim hobijima. U tom smjeru nastavit ćemo i dalje jer glavni nam je zadatak učiniti da svi mještani budu zadovoljni s infrastrukturom koja će im olakšati i uljepšati život u naseljima u općini Gradina – rekao nam je Josip Vučemilović Jurić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content