Neopreznim i nedozvoljenim paljenjem korova umalo zapalio susjedovu pšenicu: Brzom intervencijom orahovačkih vatrogasaca spriječena puno veća šteta

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orahovica početkom ovog ljeta poslali su upozorenje građanima i mještanima okolnih mjesta da je na snazi zabrana paljenja na otvorenom, no niti to nije spriječilo vlasnika jedne livade da zapali tzv. strnjak nakon žetve pšenice, što je uzrokovalo požar, a samo brzom intervencijom orahovačkih vatrogasaca spriječena je i puno veća šteta.

-U Orahovici u Ulici Ante Starčevića, a to je prometnica koja vodi prema Dugoj Međi, čovjek je zapalio onaj ostatak nakon žetve, a odmah pored na susjednoj njivi je u tijeku bila žetva pšenice. Vatra se vrlo brzo proširila i tada je nama stigla dojava. Dolaskom na mjesto događaja sa šest vatrogasaca i tri vozila, vrlo brzo smo lokalizirali požar iako se proširio i na obližnju šumicu, a minute su dijelile da se vatra proširi na susjedovu pšenicu. Ovo je ogromno upozorenje, čovjek koji je palio tvrdi da nije znao za zabranu, a ista je snazi svake godine u isto vrijeme – kaže zapovjednik DVD-a Orahovica Darko Šramek.

Iskoristio je prigodu i još jednom prenio upozorenje DVD-a Orahovica.

-Zabrana spaljivanja na otvorenom na području grada Orahovice traje od 01. lipnja do 01. studenog. Molimo sve građane i mještane da se toga strogo pridržavaju kako si ne bi zadali dodatne troškove prema Zakonu o zaštiti od požara. Novčana kazna u slučaju nehaja je od 260 do 1.990 eura. Za izazivanje požara novčana kazna je u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a uz novčane kazne su i kazne zatvorom od 6 mjeseci do čak 5 godina. U slučaju da primijetite požar ili nekoga da pokušava paliti, odmah nazovite Centar 112. Svima želimo mirno ljeto – zaključio je zapovjednik Šramek.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content