Nastup Češke vojne glazbe iz Olomouca oduševio brojnu publiku u virovitičkom Gradskom muzeju

U Gradskom muzeju u Virovitici sinoć je, u organizaciji Češkog veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj i Grada Virovitice, održan koncert Puhačkog kvinteta Vojne glazbe Olomouc povodom Dana oružanih snaga Republike Češke.

Koncert je započeo ulaskom počasne postrojbe Češke vojske i himnama Češke, Hrvatske i Europske unije. Sve je u uvodu pozdravio veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka.

– Ovo je treća godina kako u Hrvatskoj organiziramo koncerte povodom Dana oružanih snaga Republike Češke. Prve godine koncert je organiziran u Zagrebu, prošle godine u Daruvaru i Zagrebu, a ove godine u to smo uključili i Viroviticu. Gradonačelnik Ivica Kirin s oduševljenjem je prihvatio moju ideju. Ovog puta uz Dan oružanih snaga obilježavamo i 25. godina članstva Republike Češke u NATO savezu, o čemu se možete informirati na prigodnoj izložbi- tom prilikom rekao je Milan Hovorka.

Sve je pozdravio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Danas imamo čast ugostiti Češku vojnu glazbu iz Olomouca u Virovitici zahvaljujući veleposlaniku Milanu Hovorki. Nastup smo dogovorili prije nekoliko mjeseci, a ovo je samo produbljivanje naše suradnje s Češkim besedama u gradu Virovitici i češkim gradom Vyškovom. Ovo je povijesni nastup za naš grad i gosti danas mogu bolje upoznati Viroviticu. Ovih dana počinje gradnja nove glazbene škole u Virovitici, koje nosi ime Jana Vlašimskog, a koji je došao u Viroviticu iz Češke te je počeo širiti glazbenu kulturu u našem gradu. Osim toga, otvaraju nam se mogućnosti za široku suradnju, ne smo na području kulture, jer nas i Češku povezuje puno toga- naglasio je između ostalog Ivica Kirin.

Kvintet u sastavu Jiří Hájek – truba, Robert Štancl – truba, Radim Hromadko – tromblon, Žaneta Fintesova – rog i Jiří Janíček – tuba, izveo je niz skladbi čeških, europskih i američkih autora, a publika je bila oduševljena nastupom kvinteta.

Na kraju je veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka sve iznenadio rođendanskom pjesmom, kojom su svi nazočni čestitali rođendan njegovom zamjeniku Jiříju Hušneru, koji je elokventno vodio program.

(www.icv.hr, mš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content