Limun i limeta gotovo upola jeftiniji: U Europskoj uniji pale cijene niza proizvoda

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji, pale su za šest posto u prvom kvartalu ove godine u usporedbi s istim periodom 2023. godine, objavio je danas (četvrtak) Eurostat, a prenosi Poslovni dnevnik.

Napominje se da su promjene cijena za mnoge poljoprivredne proizvode u prvom kvartalu 2024. bile veoma različite, a najveći pad od 28 posto zabilježen je kod prosječne cijene žitarica.

Cijena mlijeka je pala za 12 posto, cijena jaja i industrijskih usjeva (uljarica, proteinskih usjeva, sirovog duhana, šećerne repe) za 10 posto, a svježeg povrća za šest posto, u okviru čega je zabilježen posebno velik pad cijene rajčica od 33 posto.

Nasuprot tome, prosječna cijena krumpira porasla je za 22 posto, a svježeg voća za 20 posto, iako je zabilježen nagli pad cijene limuna i limete od 44 posto.

Na nacionalnom nivou, većina zemalja Europske unije zabilježila je pad cijena poljoprivrednih proizvoda u promatranom razdoblju: najviše u Mađarskoj (24 posto), slijede Bugarska i Rumunjska (obje po 18 posto) i Slovačka i Češka (po 17 posto).

Nasuprot tome, cijene su porasle u pet južnih zemalja EU, najviše u Grčkoj (za 20 posto), dok je mnogo manji rast zabilježen na Malti i u Španjolskoj (četiri posto) i Portugalu i na Cipru (jedan posto).

Eurostat navodi da je nakon perioda poremećaja, kada je došlo do naglog povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda tijekom 2021. godine i prva tri kvartala 2022. godine, rast cijena usporio, a zatim su one počele padati.

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content