Ovogodišnja žetva ozimih ratarskih usjeva zasigurno je jedna od najranijih do sada. Razlog tome su drastične promjene u vremenskim uvjetima koje su prouzročile rano klasanje žitarica.
Prema riječima Ivana Ključeca, višeg stručnog savjetnika Uprave za podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva RH, trenutno su u tijeku žetve tri ratarske kulture: ječma, uljane repice i pšenice.
– Žetva ječma je pri kraju, a trenutne procjene pokazuju dobar urod i kvalitetu. Ovogodišnje klimatske prilike povećale su hektolitarsku masu žitarica, ali točni podaci bit će poznati na kraju žetve. Iako se ječam uglavnom koristi u prehrani stoke, sve više se sije i pivarski ječam, koji se koristi u proizvodnji piva, alkohola, pekarskoj i tekstilnoj industriji, te za proizvodnju kvasca i škroba – kaže Ključec.
Ističe kako je problem skladištenje, jer je najbliža destinacija u Novoj Gradiški. Unatoč tome, očekuje se rast proizvodnje pivarskog ječma zbog smanjenja broja goveda.
Žetva uljane repice započela je ranije nego inače, no očekuje se nešto slabiji urod zbog hladnoće u ožujku.
– Za uljanu repicu je važno napomenuti da su kasniji uvjeti bili povoljni, pa se nadamo solidnom uroda – izjavio je Ključec.
Žetva pšenice započela je sredinom lipnja, što je znatno ranije nego prijašnjih godina.
– Iako je još rano za konačne procjene, specifični vremenski uvjeti ukazuju na veći prinos i kvalitetu nego prošle godine. Pšenica također bilježi veću hektolitarsku masu, što je važan parametar za mlinsku industriju jer ukazuje na dobro popunjeno zrno s manjim sadržajem vode i manje primjesa – objasnio je Ključec.
U konačnici žetva ječma je uglavnom završena, dok će žetva uljane repice i pšenice, ako vremenske prilike dopuste, završiti do kraja lipnja. Više informacija o rezultatima bit će poznato nakon što sve bude uskladišteno.
(icv.hr, bs)