Kako glasati u Hrvatskoj i izvan nje? Saznajte gdje se trebate registrirati za glasanje

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024. Biračko pravo u Hrvatskoj imaju hrvatski državljani stariji od 18 godina. Moguće je i glasanje na biračkim mjestima u inozemstvu, uz određene uvjete. Pod određenim uvjetima i mobilni europski državljani imaju pravo glasa.

Hrvatski građani glasaju u Hrvatskoj

Kao hrvatski državljanin, s prebivalištem u Hrvatskoj, koji želi glasati u Hrvatskoj, ne morate se unaprijed registrirati. Vaše biračko mjesto dodijeljeno Vam je prema mjestu Vašeg prebivališta. Ako želite promijeniti biračko mjesto na kojem ćete glasati, morat ćete registrirati tu promjenu u određenom roku.

Glasanje građana EU-a u Hrvatskoj

Kao građanin EU-a s prijavljenim stalnim ili privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj morate se prethodno registrirati.
Više informacija možete pronaći u rubrici “e-Građani – informacije i usluge” na stranici Vlade Republike Hrvatske.

Glasanje hrvatskih državljana iz inozemstva

Kao hrvatski državljanin, s prebivalištem izvan Hrvatske, koji želi glasati u inozemstvu, ne morate se unaprijed registrirati ako imate e-osobnu iskaznicu i planirate glasati na biračkom mjestu pod koje spada Vaše prebivalište.
No, ako nemate e-osobnu iskaznicu ili planirate glasati na biračkom mjestu pod koje ne spada Vaše prebivalište, morate se prijaviti u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.
Ako imate prebivalište u Republici Hrvatskoj, a želite glasati na biračkom mjestu u inozemstvu, morat ćete izvršiti odgovarajuću registraciju kod nadležnog tijela u Hrvatskoj ili u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.
Obrazac za prijavu i daljnje informacije o registraciji dostupne su na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

(izbori2024.hr, elections.europa.eu)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content