Izlasci su svojevrsni ritual zabave svakog tinejdžera: Izazovi su mnogobrojni, a prilikom opuštanja treba donijeti odgovorne odluke

Izlasci mladih su oduvijek bili pokretačka sila za društvenu interakciju, povezivanje i zabavu. Uz pulsirajući ritam glazbe, miris dima i osjećaj slobode u zraku, noćni izlasci postaju svojevrsni ritual svakog tinejdžera. Nekada su izlasci bili okupljanje u kafićima, uz glasnu glazbu i ples do zore, a danas imaju i virtualnu dimenziju s online događanjima i društvenim mrežama koje olakšavaju povezivanje i organizaciju.

Glazba je srce svakog izlaska, a kada je ona u pitanju, ne možemo ignorirati promjene. Dok su prije dominirali rock i pop žanrovi, danas su narodnjaci i rap prvi na ljestvicama slušanosti. Bez obzira na žanr, glazba je i dalje središnji dio izlazaka mladih, pružajući im energiju i emocije koje ih pokreću. Danas je prije svakog izlaska potrebno rezervirati stol, a prije je, po pričama naših roditelja, plesni podij bio tamo gdje su mladi dolazili i plesali, bez najave i rezervacije.

ZA IZLAZAK 50 EURA
Mladi su se prije uspjeli zabaviti s jednom do dvije čašice alkohola, a danas konzumacija alkohola zna prijeći mjeru. Rijetko tko se može dovoljno „zabaviti“ s manje od 50 eura. Našoj generaciji važno je pokazati koliko ima, pa tako mladi ponekad prelaze granice, troše besprijekorno puno novca u izlascima i to objavljuju u svojim „storijima“ na društvenim mrežama.

No, uz zabavu dolazi i odgovornost. Izlasci mogu biti izvor zabave, ali i problema ako se ne kontroliraju. Mladi se često opuštaju uz čašicu previše, pod utjecajem ideje da je to ključ za „bolju“ zabavu, ali zaboravljaju na granice i rizike koje takvo ponašanje nosi. Većina mladih je pod pritiskom da moraju konzumirati alkohol kako bi se uklopili, no to može dovesti do ovisnosti, zdravstvenih problema i nepoželjnog ponašanja.

Također, zabrinjavajuća je prisutnost droga (prah, tablete) u izlascima. Neki mladi koriste droge kako bi pojačali iskustvo izlaska, ali često završe s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je naglasiti da droge nisu ni u kojem smislu zabava te da moramo biti izrazito oprezni u izlascima jer drogu možemo konzumirati i bez našeg znanja.
Nažalost, ima slučajeva djevojaka koje su „samo htjele izaći i zabaviti se“, a jedna noć im je zbog krivih odluka promijenila život. Izlasci bi trebali predstavljati naše vrijeme za predah i opuštanje te stvaranje nezaboravnih trenutaka, a to znači i promišljanje o rizicima.
Važno je da se u izlascima ponašamo odgovorno prema sebi i osobama oko nas. Mladi su svjesni da je nužno voditi računa o unosu alkohola i odlučno izbjegavati nepotrebne rizike, jer je to ključno za sigurno i ugodno iskustvo izlaska.

izlasci 1

Izazovi izlazaka su mnogobrojni, no važno je pružiti podršku mladima i upozoriti ih na određene situacije kako bi donosili sigurne i odgovorne odluke. Izlasci su mladima više od obične zabave, to su prilike za stvaranje nezaboravnih trenutaka, povezivanje s prijateljima i uživanje u životu dok se pleše do ranih jutarnjih sati.

SVE VIŠE MLADIH KORISTI SNUS, IAKO JE OPASAN
Vrijedi li zbog kratkotrajnog užitka riskirati mučninu, osjećaj gušenja, pa i karcinom?
Svakoga dana broj umrlih od posljedica konzumiranja nikotina raste. Jedan od popularnih načina konzumacije nikotina je snus, duhanski proizvod koji koristi i sve više mladih na našem području. Posljedice njegove konzumacije su opasnosti od mentalnih oboljenja, razdražljivost, smanjena koncentracija, karcinom i brojne druge. O čemu je riječ?
Snus je bezdimni paketić nikotinskih vrećica u kojima je vlažni i mljeveni duhan. Stavlja se među usne i desni, gdje slina rastapa sadržaj vrećice.

Korištenje snusa može izazivati mučninu, vrtoglavicu, osjećaj gušenja i glavobolju. Sadrži više posto nikotina od cigareta i lakše izaziva ovisnost. Ne koristi se pušenjem pa nema utjecaj na pluća, ali slina rastapa sadržaj vrećice koji preko sluznice u krvotoku može izazvati oštećenja drugih organa.

Dugotrajna upotreba snusa može dovesti do raka jezika, krajnika, grla, želuca, ždrijela, gušterače i rektuma. Budući da ulazi u krvotok, ostavlja posljedice i na živčani sustav. Može dovesti i do ubrzanog rada srca, dijabetesa i metaboličkih poremećaja.
Snus nije dobra zamjena cigaretama i ne smanjuje ovisnost, stoga ovim člankom potičemo mlade i ostale da budu svjesni opasnosti koju donosi njegova konzumacija.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr, Julia Lovreković, Jana Koren, ilustracija freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content