Hodočašće vjernika slatinske Župe bl. Ivana Merza u Banja Luku

Druga slatinska župa bl. Ivana Merza, osnovana 21. lipnja 2003. godine na dan proglašenja blaženim Ivana Merza od strane pape Ivana Pavla II., organizirala je duhovno hodočašće pod vodstvom župnika vlč. Patrika Alatića. Hodočašće, održano 15. lipnja, obuhvatilo je tri lokacije u banjalučkom kraju te je okupilo 35 vjernika.

Prva postaja bila je župa Pohod BDM u Banjaluci, gdje ih je dočekao župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap. Istaknuo je da je Ivan Merz kršten i krizman u toj crkvi, sagrađenoj 1891. Zatim su posjetili katedralu sv. Bonaventure, gdje je rektor Pero Ivan Grgić govorio o povijesti crkve i drastičnom smanjenju broja katolika u biskupiji.

Druga postaja bila je župa sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama. Hodočasnici su čuli priču o mučkom ubojstvu vlč. Filipa Lukende i časne sestre Cecilije Grgić 1995. godine, te su saznali o postupku za njihovo proglašenje blaženim. Župnik mons. Ivica Božinović naglasio je kako je većina vjernika iselila nakon ubojstva.

Treća postaja bio je trapistički samostan Marija Zvijezda, osnovan 1869. godine. Samostan je nekada bio najbrojniji trapistički samostan na svijetu, a danas ima samo dvojicu redovnika. Trapisti su značajno doprinijeli gospodarskom razvoju banjalučkog kraja kroz razne projekte. Nakon posjeta, hodočasnici su se vratili u Slatinu, predvođeni vedrim župnikom Alatićem, koji je podizao raspoloženje pjesmom i molitvom.

(icv.hr, adf, V. Jelenčić) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content