Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije zajedničkim druženjem u Virovitici obilježilo Svjetski dan darivatelja krvi

Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije danas (petak) je u restoranu “Tricolore” u Virovitici svečano obilježilo Svjetski dan darivatelja krvi. Tim povodom okupili su se članovi koji su svoju krv darovali 100 i više puta, odnosno članice koje su krv darivale 75 puta i više.

-Svjetski dan darivatelja krvi ove se godine obilježava 20. put za redom, a namjera je uvijek ista, zahvaliti se dobrovoljnim darivateljima krvi za tu njihovu humanu gestu, ali isto tako i naglasiti stalnu potrebu za redovitim, neplaćenim darivanjem krvi kako bi se postigao univerzalni pristup sigurnoj transfuziji krvi – rekao je tom prigodom predsjednik DCK VPŽ Vladimir Jelenčić.

Iskoristio je priliku i pohvalio sve dobrovoljne darivatelje krvi, a posebice žene koje su svoju krv darivale 75 i više puta te muškarce koji su krv darovali 100 i više puta.

-Ponosni smo na to što u našoj županiji imamo Klub 100+ koji broji 41 člana i 75+ koji broji šest članica. Sa zadovoljstvom mogu reći da svakim danom prikupljamo sve više mladih članova tako da ne moramo brinuti za budućnost. I ovom prigodom pozivam sve koji to žele da se jave u jedan od naša tri gradska društva Crvenog križa ili izravno nama – pozvao je na suradnju koja život znači Vladimir Jelenčić.

Elza Blagajac iz Orahovice svoju krv darivala je 102 puta i kao što nam je rekla, krv bi darivala i dalje, ali joj poodmakla životna dob to više ne dozvoljava.

-Darivala sam svoju krv 48 godina i vjerujem da sam na taj način pridonijela zdravlju ljudi, a možda i spasila koji život. Kažu da jedna doza krvi može spasiti tri života, pa sam ih možda ja spasila 300, tko zna. Naime, dolazim iz obitelji kojoj je dobrovoljno darivanje krvi tradicija, a s obzirom da to čine i moja djeca, tradicija se nastavlja i dalje – rekla nam je baka Elza, vlasnica dragocjene krvi iz krvne grupe A plus.

Razgovarali smo i sa Slobodanom Kolarevićem iz virovitičkog prigradskog naselja Podgorje koji je svoju krv dobrovoljno darivao čak 129 puta.

-Krv dajem dobrovoljno od 1978. godine i to četiri puta godišnje. Tu su muškarci u prednosti jer mogu dati jedanput više krv godišnje nego žene. Na darivanje krvi nitko me nije nagovarao niti sam o tome razmišljao, već je došlo spontano. Naime, te 1978. godine se u Virovitici dogodila prometna nesreća u kojoj su sudionici bili mladi ljudi. Odmah se skupilo nas nekoliko prijatelja i odlučili smo dati krv da tim ljudima spasimo život. Slučaj je htio da bude potrebna i moja krvna grupa B plus. Od tada me jedan od ljudi koji je dobio moju krv naziva svojim spasiteljem. Naravno da to smatram pretjeranim, ali opet lijepo je to čuti i velika je to motivacija za nastavak darivanja krvi. To se odnosi i na ovakve skupove gdje se okupimo i družimo te znamo da nas netko ima i dalje u vidu jer svi to radimo “od srca” – zaključio je Slobodan Kolarević.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content