„BiblioPub kviz“ – atrakcija za mlade u Gradskoj knjižnici Virovitica koja garantira zabavu petkom navečer

Knjižnica je mjesto za čitanje i posuđivanje knjiga – rekli bi mlađi naraštaji. Ove ustaljene stereotipe već godinama nastoji promijeniti Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Od Bookflix-a, preporuka knjiga za mlade izloženih u knjižnici, do ekranizacije knjiga i Čitateljskog kluba za mlade, koji djeluje posljednje tri godine.

Međutim, Gradska knjižnica odlično je mjesto za zabavu i petkom navečer. BiblioPub kviz događaj je na kojemu mladi istovremeno mogu testirati svoje znanje i odlično se provesti. U produkciji tri kreativne knjižničarke, Anje Krmpotić, Dajane Horvat i Mirjane Kotromanović, mladi do 25 godina imaju priliku natjecati se u znanju o aktualnim društvenim temama.

20240619_101521-Custom

– Prvi kviz održali smo u travnju prošle godine kao dio programa za Noć knjige. Nakon pozitivnih reakcija sudionika odlučili smo ga napraviti kao trajni program koji mladima pruža razlog više za dolazak u našu knjižnicu. Ovakvim aktivnostima nastojimo im pokazati da su dobrodošli i da ovdje mogu raditi puno toga. Sudeći po odazivu, mlađe generacije zadovoljne su što na virovitičkom području postoji kviz prilagođen njima – objašnjava nam knjižničarka Dajana.

U BiblioPub kvizu dominiraju raznolike, „mladenačke“ teme – od Eurosonga i Oscara do EURA 2024. Nema zabranjenih pitanja, kažu, ali teme poput politike nisu pronašle svoje mjestu u testiranju znanja iz jednog jednostavnog razloga – mlade politika ne zanima.

Kviz se sastoji od tri kruga po 10 pitanja. Na kraju svakog je manja pauza uslijed bodovanja samih pitanja. Jednu ekipu sačinjava tri do pet članova. Iz knjižnice ističu da su mladi vrlo kreativni kako s nazivima ekipa, tako i s odgovorima.

20240619_101250-Custom

– Imamo stalne ekipe koje dolaze radi zabave, druženja, stjecanja znanja i novih prijateljstava. Dok mi ocjenjujemo pitanja, oni međusobno razmjenjuju svoja iskustva. Po završetku kviza, nagrada za sve je – pizza! – govori Anja Krmpotić.

Uz aktualne projekte, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica provodi niz aktivnosti u koje uključuje učenike srednjih škola, pod vodstvom više knjižničarke Mirjane Kotromanović. Organizacija kviza za sve dobne skupine nije isključena, posebice u vrijeme kulturnih događanja u samom gradu kao što su Rokovo ili Noć knjige. Ipak, kontinuirani program za starije u vidu BiblioPub kviza ne postoji, a knjižničarke nam objašnjavaju zašto je tomu tako.

– Starije generacije već imaju svoje prostore na području grada gdje se natječu. Smatramo da im još jedan takav kviz ne treba, ali ako bude potrebe – naravno da ćemo ga organizirati – konstatirale su.

Sljedeći BiblioPub kviz održava se ovog petka, 28. lipnja, a prijave se zaprimaju putem službenog maila knjižnice. Odazovite se i pokažite znanje svoje ekipe, a uz to se i dobro zabavite.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content