U Češkom domu u Virovitici započela Međunarodna glazbena manifestacija 22. “Proljetni zvuci Jana Vlašimskog”

U organizaciji Češke besede Virovitica, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, jučer (subota) su u Češkom domu u Virovitici započeli 22. “Proljetni zvuci Jana Vlašimskog”, koji će trajati sve do 29. lipnja.

Ovu svečanost otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett – Škvarić koja je tom prigodom u ime gradonačelnika Ivice Kirina i svoje osobno zahvalila predsjednici Češke besede Virovitica Jasni Berger na svemu onome što je učinila za gajenje tradicije i kulture češke nacionalne manjine u Virovitici.

-Ova udruga, kao i ovaj lijepi dom, zasigurno je nešto čime se može ponositi i grad Virovitica i cijela Virovitičko-podravska županija, a zahvaljujući Besedi možemo dosta toga naučiti iz češke kulture i tradicije, ali prenijeti i dio našeg grada i županije na sva ona mjesta gdje gostuje naša Češka beseda. Zahvaljujemo i podržavamo ih na gajenju češko-hrvatskih odnosa kroz kulturu i tradiciju koju prenose i donose u našu sredinu – zahvalila se Ivančica Fett – Škvarić.

O radu Češke besede Virovitica govorila je predsjednica Jasna Berger, a nakon skladbe “Vlašimsky fantazija” koju je izveo profesor Perica Mihaljević, prikazan je dokumentarni film o Janu Vlašimskom prikazanom na HRT-u u emisiji Manjinski mozaik: Naš Jan autora Maria Beganovića.

Osvrt na glazbenu ostavštinu Jana Vlašimskog u arhivu Češke besede Virovitica (najnovije spoznaje istraživanja notnog materijala Jana Vlašimskog) govorila je umjetnička savjetnica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Marijana Komljenović koja je svirajući na glasoviru i harmonici sudjelovala i u glazbenom dijelu ovog hvalevrijednog događaja.

U tome je sudjelovala i kulturno umetnička sekcija te glazbeni sastav Češke besede pod ravnanjem Rudolfa Halupe, a izvodili su pjesme Jana Vlašimskog te čeških skladatelja Karela Valdaufa Jaromira Mayera i T. Glovatskog.

Prvi dan ovogodišnjih “Proljetnih zvukova” završio je autorskim skladbama u izvođenju Perice Mihaljevića.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content