Sezona krpelja u punom jeku: Evo kako se zaštititi, što učiniti ako vas ugrize i koje su opasnosti

S dolaskom proljeća i ljeta, aktivnost krpelja naglo raste. Krpelji su sitni paraziti koji se hrane krvlju domaćina, uključujući ljude i životinje. Njihovi ugrizi mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, stoga je važno biti informiran i poduzeti mjere opreza kako biste se zaštitili.

Opasnosti od ugriza krpelja

Krpelji mogu prenositi različite bolesti, među kojima su najpoznatije:

  • Lajmska bolest: Uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi, može izazvati simptome poput osipa, groznice, glavobolje, umora i bolova u mišićima. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija poput artritisa i neuroloških problema.
  • Krpeljni meningoencefalitis (TBE): Virusna infekcija koja može izazvati upalu mozga i moždanih ovojnica. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, povraćanje, i u težim slučajevima, neurološke probleme.
  • Anaplazmoza i erlihioza: Bakterijske infekcije koje uzrokuju simptome poput groznice, glavobolje, zimice i bolova u mišićima.

Kako se zaštititi od krpelja

  • Izbjegavajte područja s visokom travom i gusto raslinje: Krpelji se često nalaze u ovim područjima. Ako je moguće, hodajte po stazama.
  • Nosite zaštitnu odjeću: Dugih rukava i nogavica, svijetle boje kako biste lakše uočili krpelje. Uvucite nogavice u čarape i koristite šešir.
  • Koristite repelente: Na izložene dijelove kože i odjeću nanesite repelente koji sadrže DEET, picaridin ili ulje eukaliptusa limuna.
  • Redovito pregledavajte sebe i kućne ljubimce: Posebno nakon boravka u prirodi. Provjerite cijelo tijelo, uključujući teško vidljiva mjesta kao što su skalp, pazusi i prepona.
  • Uklonite krpelje pravilno: Ako pronađete krpelja, uklonite ga pincetom što je prije moguće. Uhvatite krpelja što bliže površini kože i povucite ravno van bez uvrtanja.

Što učiniti ako vas ugrize krpelj

  • Pratite simptome: Nakon ugriza krpelja, pratite moguće simptome infekcije. Ako primijetite osip, groznicu, glavobolju ili bolove u mišićima, odmah se obratite liječniku.
  • Čuvajte uklonjenog krpelja: Ako je moguće, spremite krpelja u zatvorenu posudu ili vrećicu i ponesite ga liječniku. To može pomoći u identifikaciji vrste krpelja i potencijalnih rizika.
  • Konzultirajte se s liječnikom: Ako imate bilo kakve sumnje ili simptome, zatražite medicinski savjet. Rano liječenje je ključno za sprječavanje ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Svijest i prevencija ključni su za zaštitu od bolesti koje prenose krpelji. Redovitim pregledavanjem, korištenjem odgovarajuće zaštite i promptnim djelovanjem možete značajno smanjiti rizik od ugriza krpelja i povezanih bolesti. Uživajte u prirodi, ali budite oprezni i informirani.

(icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content