Prvosvibanjsko druženje u Virovitici: Na biciklijadi 200 vozača, podijeljeno oko dvije tisuće porcija graha, zabavljale se sve generacije

Budnica, vožnja biciklom, besplatni ručak, glazba i zabava – sve to bilo je poklon građanima za Praznik rada u okviru tradicionalnog Prvosvibanjskog druženja, koje je i ove godine organizirao Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice. 

Umjesto na Virovitičkim ribnjacima, koji su zbog radova na uređenju zatvoreni za posjetitelje, ove godine druženje se održalo na prostoru Šetnice i u dvorištu Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Za mještane prigradskih naselja bio je organiziran besplatan prijevoz autobusom od mjesnih domova do centra grada.

Program je počeo budnicom u izvedbi Gradske glazbe Virovitica, koja je građane pozvala da se u prijepodnevnim satima uključe u 6. Virovitičku biciklijadu. Startala je u 10 sati sa Šetnice i okupila oko 200 sudionika koji su se provezli gradskim ulicama  i završili na programu uz Šetnicu.

20240501_095811

Kako dobrog raspoloženja ne bi nedostajalo, pobrinuo se Mikeš, odnosno glumac Mijo Pavelko, Gradska glazba i Mažoretkinje Gradske glazbe, bend Enigma… Za najmlađe postavljeni su napuhanci koje su mogli koristiti besplatno, dok su djelatnici Gradske uprave i gradskih tvrtki na Praznik rada posluživali grahom i pićem sve okupljene.

Ukupno je podijeljeno više od 2000 porcija graha, uz besplatno piće. 

Gradonačelnik Ivica Kirin, koji je sa svim svojim suradnicima danas bio na raspolaganju sugrađanima, kaže kako je ponosan i radostan što je i ovogodišnja manifestacija okupila velik broj sugrađana, osobito obitelji s djecom, ali i umirovljenike.

Osim tradicionalnog prvosvibanjskog graha, bila je to prilika za prošetati se parkom, djeca su mogla uživati u napuhancima, odrasli u zabavnom programu. 

– Jedan predivan dan za druženje, opuštanje i susret. Drago mi je što smo danas na ovaj način, konkretno, mogli biti na usluzi našim građanima, koji nas češće vide u uredima nego u ovakvim ulogama. Prilika je to da se ljudi osobno upoznaju s onima koje često zovu za neke komunalne probleme, administrativna pitanja i slično, za što je i danas bilo prostora na ovom druženju-rekao je gradonačelnik Kirin.

20240501_105814

Zajedno s direktoricom Turističke zajednice Grada Virovitice Tamarom Štefanec podijelio je nagrade najmlađem i najstarijem biciklistu, što već nalaže tradicija na ovoj rekreativnoj i popularnoj virovitičkoj vožnji. 

Najmlađi Andrej Žeravica ima samo godinu i pol, a biciklijadu je prošao u pratnji roditelja i starijeg brata Pavla, koji je prije dvije godine također odnio istu titulu. – Za nas je ovo druženje, zezancija, glazba, treba pojesti dobar grah. Inače volimo voziti bicikle, pa od malih nogu nastojimo djeci usaditi tu ljubav prema vožnji – kaže tata Alen Žeravica. Andreju se poklon – set kantica, grabljice i lopatice jako svidio, pa tata kaže kako će ga vrlo brzo iskoristiti za kopanje po pijesku.  

Drugu godinu zaredom titulu najstarijeg vozača na biciklijadi odnio 95. godišnji Ivan Pisković. – Volim voziti bicikl, iako moram priznati da mi ove godine nije bilo baš lako izvesti cijelu rutu, po gradu – ističe, dodajući kako će alkoholno piće, koje je dobio na poklon, podijeliti s gostima, a on će se počastiti mlijekom. 

-To je tajna mojih godina, nikakav alkohol. Tko želi, neka se njime truje, ja biram mlijeko – poručio je. 

20240501_105159

Nakon obroka, uslijedile su stare igre,  koje su okupile velik broj natjecatelja. Snagu i spretnost pokazali su u vožnji partnera u “tačkama”, nošenju košare na glavi, bacanju potkove ili koluta i skoku u vreći…

Djeca su uživala u napuhancima, a odrasli u glazbenom i zabavnom programu. Sve u svemu, još jedno lijepo Prvosvibanjsko druženje, ocjenjuje Tamara Štefanec, direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice. Naglašava kako je Virovitička biciklijada sve prepoznatljivija. 

-Cikloturizam je nešto što nas izdiže od drugih gradova, jača našu turističku ponudu i drago nam je što je ove godine u biciklijadi sudjelovalo oko 200 ljudi, od onih najmlađih do najstarijih i što su ovoj, nama važnoj manifestaciji dali svoju veliku potporu. Podijelili smo oko dvije tisuće porcija graha, bilo je sadržaja za sve generacije i drago nam je što su naši sugrađani, ali i gosti iz drugih gradova ovaj dan iskoristili za druženje i zabavu – zaključuje. 

Virovitičanin Ante R. pohvalio je grah, za koji je rekao kako je “poput vojničkog”, dok je Anamarija s obitelji bila najsretnija zbog besplatnih napuhanaca na kojima je više od sat vremena skakalo njihovo troje mališana. 

-Uspjeli smo u miru pojesti grah i popiti piće, a sigurni smo i da će nakon toliko potrošene energije noćas svi mirno spavati – sa smiješkom je rekla.  

Atmosferu Prvosvibanjskog druženja potražite u našoj galeriji. 

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Bajan, M. Lovrenc) 

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content