Pepeo je predragocjen da završi u smeću: Saznajte za što ga sve možete iskoristiti

Brojna naša kućanstva griju se na drva, čijim izgaranjem nastaje pepeo. Pojedine vrste pepela izuzetno su korisne, a posebno ona koja nastaje sagorijevanjem drva za ogrjev. Upravo ta vrsta pepela sadrži kalcij, kalij, fosfor i ostale hranljive nutrijente koji mogu biti izuzetno korisni za rast biljaka.

Ako ste jedni od onih vlasnika kuća koje se griju na drva i svakodnevno proizvodite velike količine pepela, donosimo vam mnogobrojne dobrobiti ovog biološkog proizvoda koji nastaje izgaranjem. 

  1. Izuzetno koristan u poljoprivredi

Pepeo nastao sagorijevanjem drva za ogrjev poželjno je skladištiti zbog velike koristi koje ima pri obradi zemlje. Poljoprivrednici ga često upotrebljavaju za prihranu i povećanje kiselosti tla. Biljkama poput češnjaka, rajčice i špinata potreban je kalcij, stoga se predlaže da prije sadnje ovih biljaka tlo posipate s malo pepela.

Uz to, poželjno je pripraviti i smjesu, odnosno tekućinu za zalijevanje biljaka tijekom vegetacije jer tako u zemlju unosite hranjive tvari. Smjesu ćete dobiti tako da 1 kg pepela stavite u kantu od 30-tak litara vode, ostavite da odstoji 5 dana i koristite po potrebi. Ova tekućina može poboljšati i rast vašeg travnjaka.

39722
Ilustracija: Freepik
  1. Besplatno sredstvo za čišćenje

Osim direktne primjene pepela na zemlju u kojoj planirate sadnju određene poljoprivredne kulture, možete ga miješati s vodom, ostaviti na odstoji nekoliko dana i potom procijediti, s naglaskom na talog koji ostaje u cjedilu. Time dobivate izvrsno sredstvo za čišćenje srebrnih predmeta, podova i odjeće.

Nešto gušću varijantu vode i pepela možete koristiti za skidanje mrlja s namještaja i poliranje tamnijih površina metala. Ovu smjesu možete koristiti i za uklanjanje ljepljivih površina, uz obaveznu upotrebu zaštitnih rukavica. Uz to, pepeo uklanja i neugodne mirise u hladnjaku.

  1. Jeftin i potpuno prirodan pesticid

Ukoliko imate problema s insektima, puževima ili mravima, donosimo vam jednostavno rješenje. Navedene vrste ne podnose prisutnost sagorjelog pepela, stoga predlažemo da isti pospite u kutove podruma. Eliminira nepoželjne goste.

2149631263
Ilustracija: Freepik
  1. Prirodan deterdžent za posuđe ili rublje

Uz mnoge pogodnosti ovog praha, jedna od njih je i proizvodnja vlastitog deterdženta za posuđe ili rublje, ali i domaćeg sapuna. Pepeo dobiven sagorijevanjem drva za ogrjev potrebno je procijediti te skuhati zajedno s kišnicom (7,5 kg pepela i 15 litara kišnice). Smjesu treba kuhati što duže na laganoj vatri, a potom ponovo procijediti. Dobivenu tekućinu ostaviti da se ohladi te povremeno promiješati. Jednom ohlađena smjesa moguća je za daljnje pranje šarenog i bijelog rublja, ali i posuđa.

Odgovorno gospodarenje otpadom cilj je projekta ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” , kako bi mlade generacije, ali i sve građane kroz kreativne aktivnosti potaknuo na promišljanje o važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na konkretne akcije kojima bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Projekt vrijedan 14.000 eura provodi se uz pomoć Fonda za i energetsku učinkovitost, koji u njemu sudjeluje s 40 posto troškova i trajat će do kraja svibnja. 

 

unnamed 1

 

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

(www.icv.hr) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content