„Pčele nas okružuju“: Povodom Svjetskog dana pčela u Virovitici će se održati dvodnevna radionica za osnovnoškolce

Povodom Svjetskog dana pčela, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suorganizaciji sa Savezom pčelara Virovitičko-podravske županije organizirat će dvodnevne radionice (20. i 21. svibnja od 9 do 13 sati) za učenike OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica s tematikom „Pčele nas okružuju“. Kroz četiri radionica (susret s pčelarom, oslikavanje košnica, ocjenjivanje meda, kviz o životu pčela) proći će 136 učenika sa svojim učiteljicama.

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica bit će i postavljen stalni postav izložbe učeničkih radova. Cilj svih radionica je približiti učenicima važnost pčela u eko sustavu, konzumiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivne prehrane kroz prezentacije, degustacije i radionice.

Kroz radionice učenici će naučiti što je pčela, kako pčela proizvodi med, koje su vrste meda zastupljene na našem području te važnost pčela u našem okruženju. Na kraju radionica učenici će dobiti diplome za uspješno sudjelovanje i uzorke meda od obrta Apis.

Obilježavanje Svjetskog dana pčela podržavaju naši poznati pčelari OPG Grapis, OPG Jakupec Katarina, OPG Mirko Kostelac, OPG Slađana Egri, OPG Knežević, OPG Duško Grdić i već spomenuti obrt Apis, koji će s djelatnicom Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Nelom Drača, sudjelovati u edukaciji i obilježavanju Svjetskog dana pčela.

Pčele su najvažniji oprašivači koji osiguravaju zdravlje ekosustava, hranu, održivu poljoprivredu i bioraznolikost što doprinosi ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Opća skupština Ujedinjenih naroda 2017. godine proglasila je 20. svibnja – Svjetskim danom pčela. Taj je datum odabran u spomen na rođenje Antona Janše, slovenskog pčelara koji se smatra ocem modernog pčelarstva.

(vpz.hr, in, Foto/Ilustracija: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content