Fotografije koje vas vode na putovanje kroz vrijeme: U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Arheologija iz zraka”

U Gradskom muzeju Virovitica jucer (petak) je otvorena izložba “Arheologija iz zraka”, oživljavajući povijest kroz zanimljive zračne fotografije različitih arheoloških lokaliteta. Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej, uvodnim je riječima pozdravila jednu od autorica izložbe i muzejsku savjetnicu Arheološkog muzeja u Zagrebu, Jacqueline Balen, kustosicu Arheološkog odjela u Gradskom muzeju Virovitica, Sanju Baškarad, gradonačelnika Ivicu Kirina i sve okupljene.

20240510 194037

Od prvih snimaka Stonehengea i Rimskog foruma, sve do današnjih bespilotnih letjelica, ova gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu istražuje evoluciju tehnologije i znanosti kroz povijest. Virovitica u svojim dubinama također skriva povijesno značajne lokalitete koji tek čekaju svoje otkriće.

– Uvijek se divimo tuđoj ostavštini, a zaboravljamo da smo i sami imali sličnu povijest čiji je nedostatak jedino to što gradnja nije bila u kamenu kako bi opstala, izuzev Orahovice i njenog slavnog Ružica grada. Mnogi Virovitičani nisu upoznati s činjenicom da se u neposrednoj blizini Dvorca Pejačević, na par metara ispod zemlje, nalazi stara rimska cesta u izuzetno dobrom stanju. Upravo iz tog razloga, ovo je područje proglašeno arheološko-povijesnom zonom grada Virovitice. Nastavljamo ulagati u daljnja arheološka istraživanja i pratiti korake naših starih koji nisu imali vrhunsku tehnologiju, ali su posjedovali iznimna znanja u gradnji naselja koja koegzistiraju s prirodom i prostorom unutar kojih su se nalazila – istaknuo je gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, te čestitao autorima na zanimljivoj i značajnoj izložbi.

Arheologija i zračne fotografije su poput starih prijatelja koji nas vode na putovanje kroz vrijeme. Na to putovanje sve posjetitelje Gradskog muzeja Virovitica vodit će i stručna vodstva, posebice u vrijeme Europskih dana arheologije, od 14. do 16. lipnja.

20240510 200308

– Ova gostujuća izložba kroz čitav niz fotografija prikazuje razne lokalitete s prostora cijele Hrvatske, kako Dalmacije i Istre, tako i kopnene Hrvatske. Međutim, posebno bih istaknula fotografiju s prikazom sjeveroistočne kule – naše srednjovjekovne nizinske utvrde koja je jedan od razloga zašto smo ugostili „Arheologiju iz zraka“ u našem Muzeju. Isto tako, ova izložba glavni naglasak ne stavlja na arheologiju kao takvu, već na kulturnu i arheološku baštinu određenog kraja, kao i na približavanje zračne arheologije našim posjetiteljima – objašnjava nam kustosica Arheološkog odjela u Gradskom muzeju Virovitica, Sanja Baškarad.

Virovitički se muzej može pohvaliti dugogodišnjom suradnjom s Arheološkim muzejom u Zagrebu, čija je muzejska savjetnica ujedno i jedna od autorica ove izložbe, zajedno s Miroslavom Vukovićem s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

20240510 200810

– Moj muzej i ja osobno smo sudjelovali u arheološkim istraživanjima na virovitičkoj obilaznici. S Gradskim muzejom Virovitica surađujemo već dugi niz godina te izmjenjujemo predmete za izložbe. Na ovaj način radimo na popularizaciji lokalne arheologije i lokalnog muzeja, kao i baštine općenito. Cjelokupna izložba zamišljena je tako da sve prisutne upozna s arheologijom iz perspektive koju mi arheolozi dobro poznajemo. U svojoj terenskoj dokumentaciji rutinski snimamo iz zraka prilikom različitih arheoloških istraživanja. Za ovu priliku odabrali smo fotografije koje imaju umjetničku dozu, a ne samo one koje nose određeni arheološko-dokumentacijski kontekst – govori Jacqueline Balen, autorica izložbe.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 16. lipnja, a u sklopu iste planirane su i različite edukativne radionice koje će pobliže objasniti „Arheologiju iz zraka“.

(Icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, Gradski muzej Virovitica)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content