UHBDR91. dodjeljuje “Veliku zlatnu plaketu – Da se ne zaboravi” Antunu Habijancu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) zajedno s drugim udrugama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, dodijelila je svoje tradicionalno priznanje “Velika zlatna plaketa – Da se ne zaboravi” jednom od ključnih organizatora obrane virovitičkog kraja u početku Domovinskog rata, Antunu Habijancu.

U obrazloženju priznanja, uz njegov iznimni doprinos, ističe se i povijesni kontekst, uključujući optužnicu protiv njega i uhićenje Virovitičke skupine 1991. godine, te nepravomoćnu osudu na 3 godine i 6 mjeseci zatvora. Habijancu je tada obnašao dužnost predsjednika Izvršnog vijeća Općine Virovitica.

Svečana dodjela priznanja bit će održana 20. svibnja u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, na dan kada su, 20. svibnja 1991., Habijanac i drugi članovi skupine pušteni iz pritvora te su im građani Zagreba i Virovitice priredili veličanstven doček.

Ova ceremonija također služi kao podsjetnik na značaj Virovitičana u Domovinskom ratu te na važnost očuvanja spomena na ključne događaje u stvaranju hrvatske države, kako se godine odmiču. Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91., Mladen Pavković, istaknuo je kako je važno spriječiti zaborav na te događaje.

(icv.hr, UHBDR91.)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content