U organizaciji udruge Peski art Đurđevac otvorena jubilarna i najstarija izložba pisanica: Ljepota kreativnosti i tradicije iz 9 hrvatskih županija

Svečano je bilo u Domu kulture na Uskrsni ponedjeljak gdje je otvorena do sada najveća izložba pisanica na ovom području.

Svoje najljepše kreativne uratke otisnute na malom obliku jaja, izložila je čak 41 obrazovna ustanova, brojne udruge i humanitarne organizacije te brojni kreativni pojedinci koji su posebno i lijepo uređene pisanice donijeli iz čak devet hrvatskih županija. Bila je to najveća, jubilarna 10. i najstarija izložba pisanica na ovom području.

Na otvaranju izložbe mnogobrojnu publiku i izlagače pisanica pozdravili su i gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik GV Željko Lacković.

-Drago mi je vidjeti puno mladih koji njeguju ovu tradiciju koja se prenosi iz generaciju na generaciju. Oni su garancija da će ova lijepa tradicija, koju je pred 10 godina pokrenula Udruga Peski-Art, biti nastavljena – rekao je gradonačelnik Janči, poželio svima dobrodošlicu u Grad Picoka i zahvalio se organizatorima, izlagačima i sudionicima na dolasku i primicanju tradicije.

Izložbu je otvorio Željko Lacković, predsjednik GV i uz veličinu Uskrsa, povezao vrijednost pisanice kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

-Pisaniaca je simbol Uskrsa i najbolji način za prenošenje tradicije, kulture i vjere, simbol koji nosi novo svjetlo u živote i u bogatstvo kulturne tradicije koju i na ova način čuvamo i promoviramo – rekao je Lacković i zahvalio se svima za još jedan lijep kulturni događaj u blagdanskom ozračju.

-Izloženo je stotine pisanica izrađenih različitim tehnikama, od onih tradicijskih, preko umjetničkih do modernih, a organizirana je i radionica ukrašavanja voskom – rekao je domaćin i organizator izložbe Franjo Mihočka – predsjednik Udruge Peski –Art, udruge koja je prva, pred 10 godina krenula s izložbama pisanica.

Na tome se prigodnim poklonima zahvalio i glavnoj inicijatorici izložbi i vrijednoj đurđevačkoj kreativki Ljubici Cestar.

Predgovor za ovu jubilarnu izložbu napisala je dipl. teol. Marija Hodalić Peradin, vjeroučiteljica u Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, a u programu otvorenja nastupao je Župni zbor “ADA AGAPE” iz Kladara uz voditeljicu Ana-Mariju Sobota.

Na kraju je posebno prosudbeno povjerenstvo za najljepše uređeni izložbeni prostor I. mjesto dodijelilo izlagaču Peri Ciku iz Đurđevca, II. Draženu Milenkoviću iz Dubrave i III. udruzi „Mentor“ iz Donje Voće.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content