DUHOVNI SMISAO: Uskrsni četvrtak

Mir je snaga uskrslog Krista. Mir koji obnavlja lice zemlje. Uvijek smo u potrazi susresti se s Kristom. Težimo za tim da ga vidimo. Želimo se osvjedočiti vlastitim metodologijama. No, s njim se možemo susresti samo kroz ono što nam je ostavio u sakramentima. Susret s Isusom u molitvi i sakramentima smiruje, ohrabruje, pruža neobjašnjivu snagu.

Uskrsli dolazi i u naš život, kao što je došao Tomi. Osjećaj je to koji ne možemo objasniti, iskustvo koje nadilazi našu životnu stvarnost.

Ni Toma nije ništa mogao objasniti, samo je kleknuo i rekao: „Gospodin moj i Bog moj!“. Nije dodirnuo Isusa, kako je tražio, bio mu je dovoljan osjećaj Isusove blizine. Taj osjećaj, to iskustvo vodilo ga je cijeli život, dok se i sam nije pridružio svom Bogu u mučeničkoj smrti, ali i u uskrsnoj slavi.

Kad nam se čini da nam je vjera iščezla, nestala, ugasla, negdje duboko zakopana u nama, tada Isus dolazi kroz našu zatvorenost sa svojim milosrđem, otvara vrata našeg srca i želi nam iskazati svoju blizinu. Želi nas probuditi iz sna i otvoriti nam oči. Želi u nama užeći taj predivni dar vjere. U času kad smo u nevolji, strahu, kad ne znamo kako ćemo naprijed, do nas dopire njegov pozdrav njegova milosrđa: „Mir vama!“, što znači: „Ja sam s vama. Ja sam živ! Što ste se prepali, što ste zatvorili vrata. Obrišite suze s očiju. Tu sam. Ne bojte se!“

Ovi dani koji su pred nama neka budu prepuni zanosa i sile vjerskog svjedočenja. Trajno se susrećimo s Njim koji je ostao uvijek uz nas. Živom vjerom slobode koju nam je ostavio Krist zaživimo. Neka se iz njegove blizine u nama rađa naša sigurnost za sve pore našeg života. Njegov mir neka nas preplavi, a snaga vjere neka se i danas čuje u našim crkvama kada ga ugledamo, Uskrslog, u prilici kruha na našim euharistijskim slavljima i neka se čuje snažan usklik vjere uskrsnuća: „Gospodin moj i Bog moj!“

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content