DUHOVNI SMISAO: Bijela nedjelja

Danas je nedjelja! Zatraži od Boga da te ispuni snagom i okruni uspjehom tvoja djela. Ako se danas dovoljno odmaraš, a onda pođeš na svetu misu, čuješ i poslušaš Božju riječ, bit ćeš na Božjoj liniji. Odmor i druženje s Bogom je pravo slavljenje nedjelje.

Hrvatska riječ nedjelja želi ti sugerirati da ne djelaš, da danas ne radiš. Na tebi je da odložiš svoj alat, da odložiš muku i tjeskobne brige, da se ne brineš za svoje sutra, jer sutra će se brinuti samo za sebe.

Isus kaže: Potrebno je dopustiti da odmor i mir uđu u tebe. Još više od tebe se traži da se danas družiš s Bogom, da se s Njime posavjetuješ. Danas je prilika da od Boga tražiš da te ispuni snagom i okruni uspjehom tvoja djela.

Čovjek je velik prema tome kako se odmara, a ne kako radi. Što želim time reći? Odmaranjem čovjek je spreman čuti Božja nadahnuća, prikupiti snagu za svoj posao, postati kreativnim i uspjeti u tome što radi. Ako, naprotiv, samo radi ne očekujući nikakvu pomoć i nadahnuće, ne tražeći snagu, umarajući se, on će upropastiti svoj posao. Bog je stvorio čovjeka i naredio mu da obrađuje i mijenja zemlju. Bog je izvor čovjekova života. Odijeljen od Boga čovjek postaje nesposoban živjeti te ulazi u prostore smrti. Bez mene ne možete učiniti ništa, govorio je Isus. Prema tome odmor, trenuci u kojima dobivamo Božju snagu, Božji savjet, Božje druženje i pomoć za rad jest garancija uspjeha u radu. Pravilo kršćanske tradicije kroz tisućljetnu povijest je: moli i radi. Rad je poput tijela, a molitva poput duše. Vječna veličina čovjekova je u njegovoj duši, a ne u tijelu bez duše. Čovjekovo tijelo bit će to ljepše što je njegova duša čestitija, zdravija, ljepša. Zao čovjek tjelesno je ružan, jer grešna duša nagrđuje i tijelo. Moli se da bi mogao dobro raditi, radi marljivo kako bi imao potrebu da još više moliš.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content