Berba kamilice započela 20 dana ranije: Neobično visoke temperature mogle bi smanjiti prinos, ali ne i kvalitetu

U prvih nekoliko tjedana travnja, neuobičajeno visoke temperature i vremenski uvjeti promijenili su dinamiku poljoprivrednih aktivnosti. U općini Špišić Bukovica, na parceli u Bušetini, iskusni kamiličar Miroslav Kereš, započeo je berbu kamilice čak 20 dana ranije nego što je to uobičajeno. Ovaj kamiličar s 25 godina iskustva, ističe da su visoke temperature početkom travnja imale značajan utjecaj na ovogodišnju berbu. 

– Predviđanja su da bi prinos mogao biti za oko 20 posto manji, ali kvaliteta kamilice neće biti upitna tako da ne brinemo oko tog – istaknuo je Kereš, koji ovaj OPG vodi sa svojom suprugom Marinom i sinom Patrikom.

Kamilica je prva kultura koju beru, omogućujući im brzi priljev financijskih sredstava koja potom ulažu u daljnji razvoj poljoprivrede. Njihov uzgoj kamilice proteže se na oko 10 hektara u Bušetini i Đolti pokraj Lozana.

20240423_123116

– Ukupni prošlogodišnji prinos bio nam je oko 5 tona dobrog cvijeta. Kooperanti smo tvrtke Dam iz Lozana koji su nam za kamilicu dali dobru otkupnu cijenu s kojom smo zadovoljni –  kaže Kereš, koji je također iznenađen ovom preranom berbom kamilice.

Osim kamilice, obitelj Kereš uzgaja i kukuruz i suncokret kao kooperanti tvrtke ZEA na ukupno oko 12 hektara, što im pruža dodatnu sigurnost u slučaju varijacija u prinosima.

U susjednom području, na PG-u Bistrica u općini Sopje, Ivan Gojević, agronom i vlasnik tvrtke “Agrimex” d.o.o. iz Detkovca, suočava se s istim izazovima. No on kamilicu bere po prvi put. 

– Visoke temperature početkom travnja iznenadile su nas i ubrzale početak berbe. Da su se takve temperature nastavile, došlo bi do prebrzog sazrijevanja i potencijalnog prezrijevanja cvijeta kamilice, što bi negativno utjecalo na prinose i kvalitetu biljke. Stoga je hladnije vrijeme dobro došlo, ne samo za kamilicu, već i za ostale poljoprivredne kulture posađene u jesen. Naravno, važno je da temperature zraka ne padnu ispod nule i da nema drugih vremenskih nepogoda – istaknuo je Gojević.

IMG_8146

Ovaj agronom tvrtku vodi sa svojom suprugom i sinovima, koji su također agronomi. Kamilica je izazov koji su odlučili svladati.  

– Dosad nismo imali iskustva s uzgojem kamilice, pa je ovo naša prva berba zasijana na oko 112 hektara poljoprivredne površine u području poznatom kao Vaško Polje. Nakon što je kamilica zasijana, sušimo je u našim sušarama i pakiramo u našem pogonu u Bistrici – kaže Gojević.

Iskustva s uzgojem kamilice, ističe, tek počinju stjecati, budući da im je ovo prva berba te biljke. Unatoč tome, osjećaj optimizma i motivacije ne jenjava, jer su svjesni da je ovo samo početak njihovog puta u svijetu kamiličarstva.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content