Hrvatski duhani: Nikad ranije ugovaranje nove sezone proizvodnje duhana

Unatoč izazovnoj 2023. godini, koju su obilježile vremenske nepogode, a posebno ljetno nevrijeme koje je pogodilo gotovo sve poljoprivredne kulture na području Podravine i Slavonije, duhan je ipak ostvario dobre rezultate zahvaljujući dobroj cijeni i kvalitetnoj podršci agronoma na terenu. I proizvođači su zadovoljni, jer se i u ovako teškoj godini duhan ponovno pokazao kao kultura koja može osigurati stabilnost proizvodnje i profitabilnost.

Otkupljivači su ove godine najranije ikad počeli s ugovaranjem sljedeće sezone, te na terenu bilježe pozitivan interes proizvođača. Naime, za proizvodnju duhana odlučuju se i novi poljoprivrednici, najviše oni koji već nekoliko godina nisu sadili duhan jer su ih privukle druge kulture, a značajan je i broj postojećih proizvođača koji je ove sezone odlučio povećati ugovorene površine pod duhanom.

-Zadovoljni smo interesom poljoprivrednika, posebno novih kooperanata u ugovaranju nove proizvodne sezone. Počeli smo s ugovaranjem najranije ikad jer smo i na taj način htjeli pokazati proizvođačima da smo proaktivni i da im nudimo nastavak rasta otkupne cijene i stabilnost u proizvodnji. To je važna poruka u poljoprivredi u ovim dosta izazovnim godinama. U Hrvatskim duhanima smo nastavili s trendom kontinuiranog povećanja otkupne cijene duhana, a samo u posljednje dvije godine smo povećali otkupnu cijenu za više od 50 posto.

Uz to nastavljamo i s investicijama vezanima uz podizanje produktivnosti proizvodnje duhana kroz različite mjere, a posebno bih izdvojio podršku naših agronoma na terenu, koji su prošle sezone, u suradnji s poljoprivrednicima, unatoč lošim vremenskim uvjetima pomogli ostvariti jako dobre prinose – izjavio je Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima.

Istaknuo je da ugovaranje trenutno prati velik broj zamolbi proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju – mehaničke berače duhana, traktore, topere te za sušnice za duhan, što je, naglasio je Švarc, dobar pokazatelj interesa za ulaskom i povratkom u proizvodnju duhana. Ugovaranje nove sezone traje do kraja ožujka.

(PROMO) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content