DUHOVNI SMISAO: Želje

Već je na rimski dan Nove godine bio običaj čestitati službenicima i uglednim osobama. Danas jedni drugima želimo „radostan i blagoslovljen Božić“ i „dobru novu godinu“, ili „Božji blagoslov za novu godinu“. Želimo dobro jedni drugima, ali i sami imamo želja u novoj godini. Želimo si da bude bolja, da ostanemo zdravi, da u nama raste novo.

Dopustimo li sve naše želje, često ćemo otkriti da zapravo možemo biti zahvalni za život koji nam je Bog darovao. U željama se krije slutnja da bismo mogli iznova stvoriti sebe i svoj svijet, ali ujedno osjećamo da ovaj svijet, da naš život baš i nije tako loš kako ga mi često prikazujemo.

Kad drugima nešto želimo, često su to želje iz neprilike. Krijemo se iza uobičajenih fraza, ali i ovdje bi imalo smisla uživjeti se u situaciju svakoga komu nešto želimo i meditirati o njemu.
Što treba da bi mu život uspio? Što mu čini dobro? Za čim čezne? Želja bi tada bila uistinu izraz prijateljstva. Možda ove nove godine ne moraš rabiti samo stare izreke, fraze… Razmisli što je najdublja želja svakoga pojedinog od tvojih prijatelja i poznanika. Tvoja će želja tada doprijeti do srca ljudi. Bit će više od izraza udvaranja. U njoj je izražena tvoja ljubav koja može učiniti čarobnim život drugoga s njegovim željama i nadama.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content